Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | HelloKert

2014. November 28. 12:59, péntek

Kártevők a kertben 2.

Kártevők a kertben 2.

Apró kis gonosztevők

Az előző cikkünkben a dísznövényeinket leggyakrabban megtámadó különböző vírusos, baktériumos és gombás megbetegedésekről volt szó, most pedig a kártevő állatokról lesz szó.

Az állatok a növényekben elsősorban fizikai sérüléseket okoznak, szívogatással és rágással tesznek kárt a növények szöveteiben. A megsérült szövetekbe és növényi részekbe pedig a gombás, baktériumos és vírusos betegségek is elszaporodhatnak.

A kertben leggyakrabban előforduló állati kertevők: rágcsálók, csigák, atkák és a rovarok. Rágcsálók közül a kósza pocok és a vakond okozza a legnagyobb károkat a gyökerek elfogyasztásával. A rágcsálók ellen csapdákkal, esetleg mérgezett csalival lehet.

Ebben az évben jelentős mértékben elszaporodtak a különböző meztelen-csiga fajok, melyek a dísznövényeinkben ugyanolyan kért tehetnek, mint a veteményes kertben. A meztelen csigák lelegelik a növények friss hajtásait és leveleit, ellenük vegyszerekkel lehet védekezni. A szakboltokban lehet kapni csigák elleni mérget, melyet a növény köré szórva megvédhetjük azokat a kártevőktől.


takácsatka

gubacsatkák


Az atkák közül a dísznövényeinkben a takácsatkák és a gubacsatkák okoznak jelentős károkat. Ezek az apró pókfélék főként a fás szárú növényeket támadják, elfogyasztják a levelüket, és egyesek olyan nyálkaanyagot választanak ki, amik a növényt gubacsképzésre késztetik. Az atkák által megtámadott növények levele először ezüstösre színeződnek, majd bronzszínűvé válnak és lehullanak. A megfertőződött részeket minél hamarabb távolítsuk el a növényről és égessük el, hogy ne tudjon a kert más növényeire is elterjedni az atka. Az atkák ellen vegyszeresen akkor tudunk hatékonyan védekezni, hogy ha a vegyszerrel közvetlenül érintkeznek az állatok, ugyanis csak akkor pusztulnak el.

A legnépesebb csoport a rovaroké, melyek szívó és rágó hatásukkal károsítják kertünk díszeit. A rágásukkal károsító rovarok csoportjába tartoznak: bogarak és lárváik, nyüvek, darazsak lárvái és a lepkék hernyói. A rágásukkal megkárosított növények veszítenek díszítő értékükből, és a rügyek és fiatal hajtások lerágásával meggyengülnek. A szívó hatásukkal károsító rovarok csoportjába tartoznak: levélbolhák, levélpoloskák, pajzstetvek és levéltetvek. A tetvek a leveleken és a hajtásokon jelennek meg és igen gyorsan elszaporodnak, ezért fokozottan kell rájuk figyelni, mert egy kisebb fa számára veszélyes lehet a túlzott elszaporodásuk. A tetvek ellen különböző permetszerekkel és lemosással védekezhetünk.


pajzstetű

levéltetű


Érdemes szakember segítségét kérnünk, ha bármilyen betegséget észlelünk növényeinken. Akár a beteg növényi részeket is bevihetjük a szakboltokba, hogy a betegség minél könnyebben megállapítható legyen a szakember számára, és gyors segítséget tudjon nyújtani számunka és növényeink számára.


www.hellokert.hu

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2015. Január 30. 12:47, péntek | HelloKert

Egy spártai király véréből nőtt virág

Jácint

2014. Október 30. 16:37, csütörtök | HelloKert

Kártevők a kertben 1.

Sok bosszúságot okoz a kerttulajdonosoknak, ha a szép kertjükben megjelenik egy-egy beteg növény.

2014. Július 25. 13:34, péntek | HelloKert

Csobogók a kertben