Városlista
2024. április 24, szerda - György

Blog | HelloKert

2015. Január 30. 12:47, péntek

Egy spártai király véréből nőtt virág

Egy spártai király véréből nőtt virág

Jácint

A tavalyi minisorozathoz visszatérve, most a jácintról lehet hasznos információkat megtudni.

A jácint latinul Hyacinth görög eredetű név. A monda szerint Apolló isten által legyőzött Hyakinthos spártai király kihullott véréből nőttek ki az első virágok.

A jácint 10-30 cm magasra megnövő hagymás növény, mely főként kertekbe való, de pár fajtája alkalmas szobai hajtatásra. Szobai hajtatás esetén a hagymát jó minőségű kerti talajba ültessük, hogy a hagyma tetejéből 1 cm kilátszódjon a földből. Ültetés után 12 C° alatti sötét helységben, ládába rakjuk el. Ezt a műveletet még októberben elvégezhetjük, így a hagymánk már január-februárban virágozni fog. Az első hajtások megjelenése után fokozatosan lehet a növény a fényhez szoktatni. Elvirágzás után a virágszárat érdemes levágni, ugyanis a termés elvonja a tápanyagot a hagymától, a kertbe is ezután lehet kiültetni, így még sok évig gyönyörködhetünk virágunkban. A jácint hagymák sajnos csak egyszer hajtathatók télen a lakásban, utána pihentetni kell a hagymákat és kiültetni a kertbe.


A jácint ellenáll a fagyoknak, de fényigényes növény, ezért a kertünk egy napos helyére ültessük. A túlzott nedvességre viszont vigyázni kell, mert a gumók rothadásához vezethet. A virághagymákat ősszel ültessük el, hogy tavasszal már a kertünkben virágozhasson (a szobában elvirágoztatott példányokat természetesen elvirágzás után már lehet kiültetni, ha az időjárás is engedi).

Szobában való tartásakor is vegyük figyelembe, hogy fényigényes növény, és nem szereti a túlzott öntözést. A levelek sárgulásával jelzi a növény, hogy valami nem tetszik neki, ilyenkor az öntözésére figyeljünk oda jobban, és ha nem elég fényes helyen van, helyezzük át a lakás egy másik pontjára.



www.hellokert.hu

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. November 28. 12:59, péntek | HelloKert

Kártevők a kertben 2.

Apró kis gonosztevők

2014. Október 30. 16:37, csütörtök | HelloKert

Kártevők a kertben 1.

Sok bosszúságot okoz a kerttulajdonosoknak, ha a szép kertjükben megjelenik egy-egy beteg növény.

2014. Július 25. 13:34, péntek | HelloKert

Csobogók a kertben