Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Blog | HelloKert

2014. Október 30. 16:37, csütörtök

Kártevők a kertben 1.

Kártevők a kertben 1.

Sok bosszúságot okoz a kerttulajdonosoknak, ha a szép kertjükben megjelenik egy-egy beteg növény.

Jelen cikkünkben a díszfákat és díszcserjéket károsító élő szervezetekről szeretnék írni pár hasznos dolgot. A növényeinket károsító szervezeteket három csoportra lehet osztani, vannak a betegségek, a gyomnövények és a kártevő állatok. A betegségekkel és a kártevő növényekkel szeretnék most foglalkozni bővebben.

A betegségek csoportjába tartoznak a vírusos, baktériumos és a gombás betegségek, ezek közül is a gombás megbetegedések a legjellemzőbbek. Gombás megbetegedés esetén legtöbbször csak a fertőzés következményeit láthatjuk, foltokat, lyukakat vagy hervadást, melyek elhalt növényi részek. Néha előfordulhat, hogy a betegségeket gombafonalak formájában is láthatjuk, ilyenkor különböző kinövéseket és burjánzásokat láthatunk a növény felületén.



A gombák úgynevezett gombakonídiumokkal szaporodnak, melyek légmozgással, állatokkal, vízcseppekkel vagy akár kerti szerszámokkal is elterjedhetnek a kertünkben. A nedves felületek nagyon jó táptalajt biztosítanak a gombák megtelepedésére és elszaporodására, minél tovább nedves a növény annál nagyobb a valószínűsége a fertőzésnek.

A megelőzés érdekében igyekezzünk elősegíteni a növények föld feletti részének mielőbbi száradását. A legfontosabb tényezők, melyek a megelőzést segítik: megfelelő térállás kiválasztása (ne legyen túl zsúfolt a kert), szellős korona (a fák és cserjék lombozatát évente ritkítsuk meg picit), talajszinten öntözzünk és azt is lehetőleg a reggeli órákban.

Az elhalt növényi részek eltávolításával csökkenthetjük a betegség terjedését, és a következő évben a megjelenésének a valószínűségét.



A gombás megbetegedések ellen a legjobb módszer a megelőző permetezés, sokkal könnyebb megelőzni a betegség kialakulását, mint az utólagosan kezelni a növényt. A gombás betegség által a növényi részek elhalnak, ezért jobb a megelőzés.

A kémiai gombaölő szerek között vannak olyanok, melyeket megelőzésre is lehet használni, ezek a növény felületén védőréteget képeznek, így akadályozva meg a betegség kialakulását. Másik típusba tartoznak a felszívódó szerek, melyek behatolnak a növénybe és elpusztítják a betegség okozóját. A növényben keletkezett károkat azonban semmilyen gombaölő szer nem szűnteti meg, ezeket a részeket el kell távolítani a növényről.



www.hellokert.hu

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2015. Január 30. 12:47, péntek | HelloKert

Egy spártai király véréből nőtt virág

Jácint

2014. November 28. 12:59, péntek | HelloKert

Kártevők a kertben 2.

Apró kis gonosztevők

2014. Július 25. 13:34, péntek | HelloKert

Csobogók a kertben