Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Blog | HelloKert

2014. Július 25. 13:34, péntek

Csobogók a kertben

Csobogók a kertben

A kertünk egy központi elemeként vagy akár egy eldugott kis sarokban is alakíthatunk ki csobogót, melyben a csordogáló víz kellemes, megnyugtató érzést vált ki. A víz az élet nélkülözhetetlen eleme, melyet a kertünkben is megjeleníthetünk különböző formákban tavak, csobogók vagy szökőkutak képében.

A csobogót többféleképpen jeleníthetjük meg a kertünkben. Ahol van tó a kertben hasznos tud lenni egy csobogó a partján, hogy biztosítsa a folyamatos friss víz utánpótlást és a friss oxigént a halak számára. A csobogónkat akár egy kisebb sziklakertbe is beépíthetjük, vagy csak szimplán egy kőrakásba. A kialakítások sokfélék lehetnek, a kert stílusának és a tulajdonos kreativitásának megfelelően nagyon sokféleképpen készíthetünk vizes elemet a kertbe.

Pár egyszerű példa a csobogók kialakítására ötletgyűjtéshez:

Az egyik kertünkben alakítottunk ki az egyik sarokban egy kis csobogót sziklakerttel kombinálva, így miután a növények szépen megerősödnek és benövik a sziklákat sokkal természetesebb hatása lesz a csobogónak. A csobogó sok szikláját növényekkel párosítva megtörik a kövek egyhangúsága, és ellágyulnak a formái, így szemünknek sokkal kellemesebb látványt nyújt.

A tóval kombinált csobogók is lehetnek hasonló kialakításúak, mint a sziklakertes csobogó, azzal a különbséggel, hogy itt a hangsúly inkább a tavon van és a csobogó a kiegészítő elem. Itt is lehet sziklakerti elemekkel kombinálni a tó partját, a természetes hatás elérésének érdekében. A tóban és a partján is növények találhatók, ezért harmonizálni fog a kettő, ha a csobogó rész köré is kerül belőlük.

A természetes hatású csobogókon kívül modern stílusú kertekbe is lehet különböző csobogó fajtákat választani, a vízesés-szerűtől a gömbformákon át a kockákig. Ezeket a modern stílusú csobogókat is lehet kombinálni növényekkel, vagy szimplán magukban is jól mutathatnak a kert egy kiemelt pontján.



www.hellokert.hu

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2015. Január 30. 12:47, péntek | HelloKert

Egy spártai király véréből nőtt virág

Jácint

2014. November 28. 12:59, péntek | HelloKert

Kártevők a kertben 2.

Apró kis gonosztevők

2014. Október 30. 16:37, csütörtök | HelloKert

Kártevők a kertben 1.

Sok bosszúságot okoz a kerttulajdonosoknak, ha a szép kertjükben megjelenik egy-egy beteg növény.