Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Blog | HelloHal

2012. Június 01. 11:22, péntek

Halászlé

Halászlé

Közelítsük meg két irányból a munkamenetet, lehet ugyanis különbség abban, hogy bográcsban, vagy pedig otthon a konyhában főzünk halászlét.

Egy biztos, a jól válogatott, megfelelő gondossággal előkészített alapanyagon múlik majdnem minden.

Külön porciózom, mosom, tisztítom a csontokat, a nyesedék húsdarabkákat, melyből az alaplé fő.

Többnyire a harcsa csontját használom, de ez inkább adottság, mert békés halakra már nem igen horgászom, alkalmanként azonban szükség van mentőövre, ilyenkor veszek pontyot a piacon, vagy kunyerálok valamelyik horgász cimborámtól.

A harcsa bőrét nem teszem bele az alaplébe, egyetlen kivétel a fej, melyet nem pucolgatok, nem foglalkozom a forró vizes megoldással, sem a sózással a nyálka eltávolítására, inkább lefagyasztom egy nylonban, majd olvasztásnál a nylon lekapja róla az összes nyálkát, szinte száraz lesz a fej.

Szabad tűzön a hagyma dinsztelését követően egyszerre mindent belepakolászok a bográcsba az őrölt pirospaprikától a csontokig. Egy-egy paradicsom és paprika nem rontja el, majd felöntöm vízzel úgy, hogy azt a későbbiekben már ne kelljen pótolni, tehát belekalkulálom az elfőzésből származó veszteséget.

Otthoni körülmények között, a konyhában a sorrendet némileg meg szoktam változtatni...

Folytatásért kattints ide: //www.hellohal.com/2012/03/halaszle.html#more

Címkék: bográcsozás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Augusztus 11. 00:00, szombat | HelloHal

Sült keszeg szálka nélkül?

Fogtam néhány keszeget és a legnagyobb gondossággal, előre kitervelt szándékkal megpucolgattam őket.

2012. Augusztus 10. 00:00, péntek | HelloHal

Kapros-tejfölös harcsa

Baráti körben az egyik legnépszerűbb étel, melyet harcsából és süllőből is el lehet készíteni.

2012. Augusztus 03. 00:00, péntek | HelloHal

Ikrás ravioli tejszínes, fűszeres mártásban

Hozzávalók: gyúrt tészta (50 dkg liszt, 4 tojás, olaj só) hagyma, olaj, só, bors, piros paprika haltej és halikra (ponty és süllő ikrát, tejet használtunk) hallé 2 dl, tejszín 4 dl egy csokor kapor és petrezselyem