Blog | HelloHal
2012. Június 01. 11:22, péntek
Halászlé
Közelítsük meg két irányból a munkamenetet, lehet ugyanis különbség abban, hogy bográcsban, vagy pedig otthon a konyhában főzünk halászlét.
Egy biztos, a jól válogatott, megfelelő gondossággal előkészített alapanyagon múlik majdnem minden.
Külön porciózom, mosom, tisztítom a csontokat, a nyesedék húsdarabkákat, melyből az alaplé fő.
Többnyire a harcsa csontját használom, de ez inkább adottság, mert békés halakra már nem igen horgászom, alkalmanként azonban szükség van mentőövre, ilyenkor veszek pontyot a piacon, vagy kunyerálok valamelyik horgász cimborámtól.
A harcsa bőrét nem teszem bele az alaplébe, egyetlen kivétel a fej, melyet nem pucolgatok, nem foglalkozom a forró vizes megoldással, sem a sózással a nyálka eltávolítására, inkább lefagyasztom egy nylonban, majd olvasztásnál a nylon lekapja róla az összes nyálkát, szinte száraz lesz a fej.
Szabad tűzön a hagyma dinsztelését követően egyszerre mindent belepakolászok a bográcsba az őrölt pirospaprikától a csontokig. Egy-egy paradicsom és paprika nem rontja el, majd felöntöm vízzel úgy, hogy azt a későbbiekben már ne kelljen pótolni, tehát belekalkulálom az elfőzésből származó veszteséget.
Otthoni körülmények között, a konyhában a sorrendet némileg meg szoktam változtatni...
Folytatásért kattints ide: //www.hellohal.com/2012/03/halaszle.html#more
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2012. Augusztus 11. 00:00, szombat | HelloHal
Sült keszeg szálka nélkül?
Fogtam néhány keszeget és a legnagyobb gondossággal, előre kitervelt szándékkal megpucolgattam őket.
2012. Augusztus 10. 00:00, péntek | HelloHal
Kapros-tejfölös harcsa
Baráti körben az egyik legnépszerűbb étel, melyet harcsából és süllőből is el lehet készíteni.
2012. Augusztus 03. 00:00, péntek | HelloHal
Ikrás ravioli tejszínes, fűszeres mártásban
Hozzávalók: gyúrt tészta (50 dkg liszt, 4 tojás, olaj só) hagyma, olaj, só, bors, piros paprika haltej és halikra (ponty és süllő ikrát, tejet használtunk) hallé 2 dl, tejszín 4 dl egy csokor kapor és petrezselyem