Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Blog | CEGLÉDI KUTYASULI

2012. Július 26. 12:41, csütörtök

Kutyagazdik figyelem!

Kutyagazdik figyelem!

Ismét változtak az állattartás szabályai

Január 1-től kötelezővé teszik a kutyák mikrochippel való megjelölését.

A június 11-én elfogadott 115/2012.számú kormányrendelet több ponton módosította az állattartás, különösen a kutyák tartásának szabályait. A korábban eltörölt eb nyilvántartást új alapokra helyezve állítja helyre. Az országos nyilvántartás három pillére a mikrochip (elektronikus transzponder), az adatrögzítést is végző magán állatorvos, és az eb összeírást végző önkormányzat.

Augusztustól a kutyatartó kötelessége, hogy az állatorvosnál kezdeményezze kutyája megjelölését, illetve a korábban már megjelölt kutyák regisztrációját. 2013. január 1. után a 4 hónaposnál idősebb kutya már csak chippel ellátva (és regisztrálva) tartható.

Érdemes ellenőrizni tehát, hogy a chippelést igazoló regisztrációs adatlap és a kisállat egészségügyi könyv (oltási igazolvány) adatai megegyeznek-e. Ha ezekben eltérés van vagy valamelyik hiányzik, érdemes felkeresnie állatorvosát. Magyarországon egy kutya chipeztetése 3000-4000 forintba kerül.

Változnak a mindennapi kutyatartás feltételei.

A magán állatorvos feladata a transzponder beültetésén túl az adatok rögzítése az országos adatbázisban. Az állatorvos felé kell tehát jelenteni a tulajdonos, tartási hely, vagy bármely más adat változását, az állat elveszését, elhullását. Rögzítendő adat az állat ivartalanításának ténye is. Amennyiben az ivartalanításról nem rendelkezik igazolással, a műtétet végző állatorvos tudja saját nyilvántartása alapján azt igazolni. Ennek hiányában a műtét igazolása kizárólag az eb tartó költségére elvégzett eredményes bizonyító vizsgálatot követően (például ultrahangos vizsgálat, vérvizsgálat) lehetséges.

Az önkormányzatok feladata a három évenkénti eb összeírással a fenti folyamatok hatósági ellenőrzése. Ennek szabályait helyi rendeletben állapítja meg.

A mindennapi kutyatartás megváltozott szabályai közül jelentősen változott a kutya számára biztosítandó terület valamint az alom elválasztásának ideje – az utóbbi a kutyán kívül macskákra és vadászgörényekre is vonatkozik. Augusztus 1. után a zártan tartott kutya számára biztosítandó kennel alapterülete, illetve a megkötve tartott kutya részére biztosítandó kikötő eszköz hossza a kutya méretével arányos:

  • 20 kg alatti kutya esetén minimum 10 m2 illetve 4 m
  • 20-40 kg között minimum 15 m2, illetve 6 m
  • 40 kg felett pedig minimum 20 m2, illetve 8 m.

A kölykök legkorábban 8 hetes korukban választhatók el az anyjuktól.


Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Szeptember 12. 17:31, szerda | CEGLÉDI KUTYASULI

Négylábú társainknak is becsengettek

Miben segít a kutyaiskola?

2012. Július 13. 10:06, péntek | CEGLÉDI KUTYASULI

Utazás kutyával

Tudja, hogy szívesen menne Önnel kutyája, miért ne vinné akkor magával? Azonban ahhoz, hogy kutyánkkal biztonságban és kényelmesen utazhassunk, sok mindenre oda kell figyelnünk.

2012. Június 20. 15:34, szerda | CEGLÉDI KUTYASULI

Kutya meleg van!

Hogyan segítsünk kedvenceinken?