Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | CEGLÉDI KUTYASULI

2012. Június 20. 15:34, szerda

Kutya meleg van!

Kutya meleg van!

Hogyan segítsünk kedvenceinken?

Akár hideg, akár meleg, házi kedvenceinket épp úgy megviseli a szélsőséges időjárás, mint minket, embereket. Azonban míg nekünk számos lehetőség áll rendelkezésünkre szervezetünk hőségérzetének csillapítására, ők csupán a mi gondoskodásunkra hagyatkozhatnak.

Mire figyeljünk oda:

Fontos tudnunk, hogy a kutyusok mozgásigénye a nagy melegben sem enyhül, azonban nem mindegy ilyenkor, hogy mikor és hogyan tesznek ennek eleget.

A rekkenő hőséget a kutyák sem szeretik, de ettől a sétáltatás még nem maradhat el. Érdemes azt kora reggel és késő este elvégezni. A hűvösebb időpontra beütemezett sétákat nem csak a kutyák, de a gazdik is jobban viselik.

A séták alkalmával lehetőleg kerüljük a forró járdát és a betont. Ezek nem tesznek jót a kutyusok tappancsának, szélsőséges esetekben akár még égési sérüléseket is okozhatnak. Ha csak tehetjük, fűben sétáltassuk kedvenceinket!

A nagy melegben a kutyák is gyorsabban kifáradnak. Akárcsak mi, a megszokottnál ők is kevesebb terhelést is bírnak. Ne hajszoljuk őket, és azon se lepődjünk meg, ha farkas étvágyuk kissé visszaesik!

A legtöbb kutya szeret úszni, vigyázzunk azonban, hogy ezt csak kijelölt kutyaúsztatóknál lehetséges. Cegléd környékén sajnos nincs tudomásunk ilyen kijelölt helyről, de más vízpartok mentén már egyre gyakoribb jelenség a kutyaúsztatás.

Sokan nem gondolnák, de a nyáron a kutyák is leéghetnek. A leégés első sorban a fül, az orr, valamint a talajjal érintkező védtelen tappancsokat érinti. Sétáltatás előtt ezért használjunk fényvédőt az érintett területeken.

A fentieken kívül fontos még:

  • folyamatos folyadékpótlás.Ahogy az embereknél, úgy az állatoknál is létkérdés a folyadékpótlás. Különösen nyáron. Míg télen az itató befagyására kell ügyelnünk, nyáron a naponta többszöri ivóvíz ellátásról kell gondoskodnunk.
  • Érdemes árnyékról is gondoskodni, hogy állataink napszaktól függetlenül bármikor be tudjanak húzódni az árnyékba.
  • A nagyobb kutyáknak akár egy kisebb medencét is kitehetünk, amelyben megmártózhat napközben.
  • Kedvenceinket még csak rövid időre sem hagyjuk az autóban!
  • Az állatok magas testhőmérsékletét hideg vizes borogatással csökkenthetjük.
  • Lakásban tartott kisállatok hőségérzetén pedig egy kőre leterített nedves törököző segíthet.
  • Az igazán jó kutyusoknak pedig egy kis (hangsúlyozom: kis) fagylalttal is kedveskehetünk.


Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Szeptember 12. 17:31, szerda | CEGLÉDI KUTYASULI

Négylábú társainknak is becsengettek

Miben segít a kutyaiskola?

2012. Július 26. 12:41, csütörtök | CEGLÉDI KUTYASULI

Kutyagazdik figyelem!

Ismét változtak az állattartás szabályai

2012. Július 13. 10:06, péntek | CEGLÉDI KUTYASULI

Utazás kutyával

Tudja, hogy szívesen menne Önnel kutyája, miért ne vinné akkor magával? Azonban ahhoz, hogy kutyánkkal biztonságban és kényelmesen utazhassunk, sok mindenre oda kell figyelnünk.