Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Blog | HOBBI ÁRUHÁZ

2014. Május 12. 15:56, hétfő

Az ön pázsitját is tönkreteszi a gyom?

Az ön pázsitját is tönkreteszi a gyom?

Adunk néhány tippet!

Magyarországon a házi kertekben egyre nagyobb felületet borít pázsit. A gyepesített területek ápolása, gyommentesen tartása összetett feladat és már a telepítés előtt elkezdődik.

A gyepesítés előtt érdemes legalább egy alkalommal totális gyomirtó szerrel kezelni. Ezt megelőző gyomirtásnak nevezik és ezzel a módszerrel ritkítani tudjuk azokat a gyomokat, melyeknek a későbbi irtását nehéz megoldani, valamint az elgyomosodás megelőzésének még egy fontos eleme, hogy csak ellenőrzött minőségű vetőmagot használjunk, amely nem tartalmaz idegen (gyom) magvakat.

A már telepített és megfelelően beállt gyep gyomirtása több lépésből áll: rendszeres fűnyírás, műtrágyázás, karbantartás és szellőztetés, öntözés, vegyszeres gyomirtás.

Az első négy elem segítségével zárt, a talajt jól árnyékoló, erős, egészséges, kellő növekedési erélyű gyepszőnyeget kapunk, amely megakadályozza a gyommagvak csírázását, a gyomok kihajtását. Amennyiben a pázsit ennek ellenére gyomosodik, használjuk gyep gyomirtó szereket. Ezek a szerek gyorsan és egyszerűen szüntetik meg a gyomproblémát, továbbá gátolják az évelő gyomok újrahajtását.

A gyomirtó szerek 100 négyzetmétere eső dózisát 5-10 l vízzel kell kipermetezni az évelő kétszikű gyomfajok intenzív növekedésének kezdetén, még virágzás előtt és a készítmények hatékonysága jobb, ha fiatal gyomnövények ellen használjuk. A szer a gyomnövényekbe gyorsan felszívódik, majd a nedvkeringéssel eljut a növekedési pontokba (hajtáscsúcs és gyökérzet) így megakadályozva az újrahajtást.

A gyomirtásra legalkalmasabb a meleg, párás idő, amikor a levelek felülete száraz. Aszályos vagy hideg (10°C alatt) időjárás esetén ne gyomirtsunk. A gyomirtás optimális ideje akkor van, amikor a gyep lassú növekedése miatt két nyírás között 1 hétnél hosszabb idő telik el. Ajánlatos a kezelést tavasszal és ősszel elvégezni, amikor a gyep növekedése még nem olyan intenzív.
Egy tenyészidőszakban maximum két kezelés végezhető.

Jöjjön el a ceglédi Hobbi áruházba és további segítséget tudunk nyújtani Önnek!

HOBBI Barkács Mezőgazdasági Áruház
Cegléd, Külső Jászberényi út
www.hobbiaruhaz.hu



Készült a Dow AgroSciences kiadványa alapján.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2015. Július 14. 16:09, kedd | HOBBI ÁRUHÁZ

Így vigyázz a kertedre nyáron

Júliusi kerti tippek

2015. Április 03. 16:17, péntek | HOBBI ÁRUHÁZ

Áprilisi teendők a kertben

2015. Február 27. 15:24, péntek | HOBBI ÁRUHÁZ

Tavasz-indító munkák a kertben

Tegyünk egy sétát a kertünkben és tervezzük meg, hogy mit is kellene elvégeznünk!