Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | DR. PACZOLAY BÉLA

2012. Július 01. 15:55, vasárnap

A modern fogászati műgyökérbeültetés alpvető követelményei

A modern fogászati műgyökérbeültetés alpvető követelményei

A modern fogászati műgyökérbeültetés alpvető követelményei: tartósság, funkció, esztétika

Kedves olvasóim többsége már biztosan sokat hallott, olvasott a fogászati műgyökerek beültetéséről, az implantációról. Az implantológia hatalmas fejlődésen ment keresztül, és ez a töretlen fejlődés napjainkban is folyik. Ám míg korábban a kutatás-fejlesztés fő irányvonalát a megfelelő alapanyag kiválasztása, ill. a műgyökerek formájának, struktúráinak kialakítása adta, ma már ezek jórészt tisztázott kérdések, melyekre a bizonyítékokon alapuló orvoslás adta meg a válaszokat.

Napjaink kihívását tehát az esetek többségében már nem az adja, hogy tartós, jól működő implantációs fogpótlást készítsünk, hanem a pácienseink mind egyre fokozódó esztétikai elvárásainak kell megfelelni, hiszen a mind szélesebb körben elterjedt eljárást olyanok is egyre gyakrabban veszik igénybe, akik fiatal koruk, munkájuk, vagy más okok miatt csak a kifogástalan esztétikájú pótlást tudják elfogadni.

Nos, nekik van igazuk! Ma már olyan technikák és eszköztár állnak a modern, jól felkészült implantológus rendelkezésére, amely birtokában valósághű fogpótlások készíthetők. Ezek esztétikája olyan magas fokú, hogy a szakember is csak tüzetes vizsgálat során tudja a saját fogaktól megkülönböztetni.

Mik azok az anyagok és módszerek, amelyek lehetővé teszik az ilyen színvonalú munka elvégzését? Az anyagokat tekintve, az implantológiába is berobbant az esztétikai fogászatot már korábban forradalmasított anyag, a cirkónium-oxid. Ez az anyag teszi lehetővé, hogy teljesen fémmentes pótlásokat készítsünk. Ennek egyrészt a fokozott esztétikai elvárásokat tökéletesen kielégítő koronák-hidak készítésében van nagy jövője, valamint a sajnos egyre gyakrabban előforduló fémallergiás betegek kezelésében hatalmas előrelépés, mivel ezek a fogművek egyáltalán nem tartalmaznak fémet, így nem is allergizálhatnak.

Ha már a hidak-koronák esetében elérhetővé váltak a fémmentes megoldások, a műgyökerek fejlesztői sem akartak lemaradni, és megalkották a cirkónium-oxid implantátumokat. Ezekkel vált teljessé az esztétikai implantáció kelléktára, ami a jól felkészült implantológus kezében szinte visszaadja a páciens fogait, nem csak azok funkcióját illetően, hanem esztétikailag is. Aki már nevetett félve, száját, fogsorát takargatva annak nem kell mondanom, milyen előrelépés ez az életminőséget tekintve. Mint minden más eszköz és módszer, ez is csak jól képzett szakember kezében működik, aki tudását napi szinten fejleszti.

Mint korábban említettem, általában a stabilitás és a jó használhatóság biztosítása már nem jelent komoly kihívást az implantológiában. Mégis vannak olyan esetek, amikor az állcsontok sorvadása kiterjedt, és nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vagy formájú csont az implantátum behelyezésére. Ekkor sem kell lemondani az implantáció lehetőségéről, hanem a legújabb csontpótló anyagokat és technikákat segítségül hívva a gyakorlott implantológus a kívánt helyre, a kívánt mennyiségű csont pótlásáról gondoskodik. Ez a beültetett csontpótló anyag a szituációtól függően 3-6 hónap alatt valódi saját csonttá alakul át, amibe már gond nélkül elvégezhető az implantátum beültetése.

Természetesen a kívánt esztétikai eredmény itt is elérhetővé válik.

A fenti módszerek mind elérhetőek rendelőinkben, ezekkel kapcsolatban, illetve az esztétikai fogászat és implantológia körében szívesen állunk ingyenes vizsgálattal és szaktanácsadással kedves olvasóink-pácienseink rendelkezésére.


Tisztelettel:

ifj. dr. Paczolay Béla,
a Ceglédi Implant Team tagja

facebook

Címkék: fogpótlás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Július 19. 09:25, csütörtök | DR. PACZOLAY BÉLA

Rendkívül pontos és kiváló esztétikájú cirkónium fogpótlások

Mai bejegyzésemben az esztétikai fogorvoslás egyik különösen dinamikusan fejlődő ágazatáról szeretnék írni. Ez pedig nem más, mint a fémmentes esztétikus fogpótlások tárgyköre.

2012. Május 14. 15:47, hétfő | DR. PACZOLAY BÉLA

MIS, avagy csináljuk mi is egyszerűen

A MIS, azaz a Make It Simple, rendkívül innovatív, haladó gondolkodású cég, ami elérhető áron kínálja az implantológiában ma elérhető legfrissebb technológiákat.