Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | DR. PACZOLAY BÉLA

2012. Július 19. 09:25, csütörtök

Rendkívül pontos és kiváló esztétikájú cirkónium fogpótlások

Rendkívül pontos és kiváló esztétikájú cirkónium fogpótlások

Mai bejegyzésemben az esztétikai fogorvoslás egyik különösen dinamikusan fejlődő ágazatáról szeretnék írni. Ez pedig nem más, mint a fémmentes esztétikus fogpótlások tárgyköre.

Kedves Olvasóim!


Mai bejegyzésemben az esztétikai fogorvoslás egyik különösen dinamikusan fejlődő ágazatáról szeretnék írni. Ez pedig nem más, mint a fémmentes esztétikus fogpótlások tárgyköre.

Minden azzal kezdődött, hogy az ausztrálok találtak egy csontszínű, kristályos anyagot, amiből nagyon sok állt rendelkezésre. Ez az anyag a cirkónium. Nagyon jó, hogy sok volt belőle, de senki sem tudta kitalálni, mire lehetne felhasználni. Nem is tudtak vele vagy 30 évig mit kezdeni.

Ám ekkor valaki kitalálta, hogy fogorvosi célra fel lehetne használni. És ekkor kitört a forradalom az akkor még nem is létező esztétikai fogászatban. Fémmentes kerámia koronák alapjául szolgál mind a mai napig. Sokféle módon munkálják meg a tömbökben forgalmazott cirkónium-oxidot, napjaink legmodernebb eljárása a cad-cam vezérelt forgácsolás.

Ezzel az eljárással rendkívül pontos és kiváló esztétikájú fogpótlások készíthetők.
Ami mai blogbejegyzésem apropóját adja, az a fémallergia. Felkeresett egy páciens, akinek elmondása szerint fémallergiája van több fémmel szemben. Nem ritka eset, hogy valakinek fémallergiája van, de ezek általában csak "piaci" bizsuk, vagy fém óraszíjak esetén jelentkeznek, nem pedig hipoallergén fogászati ötvözeteknél. Azonban most nem így történt. A végleges fogpótlás elkészítése előtt elvégzett allergiateszt igazolta a fogászati ötvözetekkel szemben szintén fennálló érzékenységet.


Milyen alternatívák vannak ilyen esetben? Először is használhatnánk platina-arany ötvözetet, ami ellen igazolt allergia szinte nem is létezik, de a platina-arany ára egy év alatt a háromszorosára ment fel, illetve az optikai tulajdonságai is sokkal rosszabbak, mint a fémmentes kerámia pótlásoknak. Mivel a cirkónium nem fémes elem, ezzel szemben nincs fémallergia sem.

Így a konzultáció során azt a közös álláspontot alakítottuk ki, hogy a fémallergia elkerülése végett cirkónium koronákat fogunk alkalmazni, az ezekkel járó kiváló esztétika pedig szintén nem hátrány,sőt...!

Nyár van, ilyenkor kicsit szeretnénk jobban kinézni, egészségesebben élni. Éppen ezért augusztus 31-ig akciós áron készítünk cirkónium pótlásokat, a tervezés és a konzultáció pedig továbbra is ingyenes.

Legközelebbi bejegyzésemben további fémmentes kerámia pótlásokról lesz szó, remélem azokat is egy tanulságos eseten keresztül tudom bemutatni...


Címkék: fogpótlás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Július 01. 15:55, vasárnap | DR. PACZOLAY BÉLA

A modern fogászati műgyökérbeültetés alpvető követelményei

A modern fogászati műgyökérbeültetés alpvető követelményei: tartósság, funkció, esztétika

2012. Május 14. 15:47, hétfő | DR. PACZOLAY BÉLA

MIS, avagy csináljuk mi is egyszerűen

A MIS, azaz a Make It Simple, rendkívül innovatív, haladó gondolkodású cég, ami elérhető áron kínálja az implantológiában ma elérhető legfrissebb technológiákat.