Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 13. 17:39, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Több ezer balesetveszélyes járműalkatrészt talált az NKH

Több ezer balesetveszélyes járműalkatrészt talált az NKH

Több ezer balesetveszélyes járműalkatrészt talált az alkatrész-forgalmazók országos ellenőrzése során a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH).

A hatóság keddi közleménye szerint az NKH Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala a fővárosi, valamint a megyei kormányhivatalok közreműködésével május 5-9. között 352 helyszínen vizsgálta az alkatrész-forgalmazók és -kereskedők tevékenységét. Összesen 21 968 alkatrészt vizsgáltak meg, amelyekből 2912-nél minőségi vagy engedélyezési problémát találtak.
A közlemény szerint kiemelt figyelmet fordítottak a kormány- és fékberendezésekre, a futóműre és az alvázra, valamint az üzemanyag-ellátó rendszerre és a kocsiszekrényre.
Az akció fő célja annak ellenőrzése volt, hogy a forgalmazott jóváhagyás- vagy minősítés kötelezett alkatrészek rendelkeznek-e a megfelelő minősítéssel és jóváhagyással, de vizsgálták az alkatrész-forgalmazó vállalkozások működésének szabályosságát is.
Az ellenőrök azzal szembesültek, hogy a nem márkakereskedésben vagy hivatalos viszonteladónál rendelt gyári vagy utángyártott alkatrészek minősége nem minden esetben felel meg az előírásoknak. Előfordult az is, hogy sem a terméken, sem a tartozékon, sem a csomagolásán nem tüntettek fel jóváhagyási jelet. Több helyen a jogszabálysértés miatt az ellenőrök kezdeményezték az alkatrész forgalmazásának megtiltását.
Közleményében az NKH hangsúlyozta, hogy a nem megfelelően minősített alkatrésszel felszerelt jármű nem képes ugyanazt a terhelést elviselni, ezért közúti közlekedésre alkalmatlan és balesetveszélyes. Egyben jelezte, hogy az emberélet védelme és a közlekedésbiztonság növelése érdekében a jövőben folytatni fogja az ellenőrzéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk