Városlista
2021. január 25, hétfő - Pál

Hírek

2021. Január 11. 11:56, hétfő | Helyi
Forrás: ingatlannet.hu

Mutatjuk mi történt a ceglédi ingatlanpiacon

Mutatjuk mi történt a ceglédi ingatlanpiacon

A 2019-es év még minden bizonnyal az árak emelkedéséről szólt országos szinten és a városunkban is. Az elmúlt öt évben például a ceglédi családi házak átlagos négyzetméter ára 80 százalékot növekedett, míg a téglalakások és panellakások átlagára több mint kétszeresére duzzadt. Korábban már ismertettük ezeket a tendenciákat, amikor azt is bemutattuk, hogy egy átlagos 120 m2 alapterületű házért csaknem 10 millió forinttal többet kell lerakni az asztalra most, mint egy évvel ezelőtt.

A hosszabb távú elemzés után az idei évet vesszük górcső alá az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján. A 2020-as év ugyanis eddig számos új helyzetet hozott számunkra az élet minden területén, így nem volt ez máshogy az ingatlanpiac tekintetében sem.

A világjárvány első hulláma hazánkban sem zajlott le következmények nélkül, hiszen márciust követően lelassult, majd szinte le is állt az élet. Azt követően pedig csupán május végétől kezdett fokozatosan újraindulni. A továbbiakban azonban bemutatjuk mi történt az idei évben. Fontos ámbár leszögezni, hogy az elemzésünk az áralku nélküli árak figyelembevételével készült.

Így változtak a családi házak árai 2020-ban

Az eladásra kínált családi házak árai csak kisebb mértékben változtak idén, hiszen folyamatosan 200-250 ezer forintos négyzetméterár között ingadoztak. Az év eleji árakhoz képest mérsékelt csökkenésről számolhatunk be városunkba, hiszen januárban még 230 ezer Ft/m2-re voltak tehetők az átlagos kínálati árak és ez az összeg a tíz hónap elteltével 213 ezer forintra csökkent négyzetméterenként.

A lakásárak már változatosabbak voltak

Az Alföld kapujában megvásárolható lakások átlagára már sokkal mozgalmasabban alakult az elmúlt tizenegy hónap során, hiszen a téglalakások drágultak, míg a panellakások olcsóbbak lettek. A tégla építésű ingatlanok 401 ezer forintos négyzetméter árral kezdték az idei évet, májusra ez az átlagár igencsak visszaesett, hiszen 365 ezer Ft/m2-re mérséklődött. Ezt követően már egy áremelkedési tendencia volt megfigyelhető: 365 ezerről 421 ezer forintra növekedtek a négyzetméter árak. Tehát, ha egy 70 m² alapterületű téglalakást veszünk alapul, akkor csaknem 4 millió forinttal többet kértek lakásaikért az ingatlantulajdonosok.

A panellakások átlagára is többször ingadozott az idei évben, hosszabb távon azonban csak egy minimális mérséklődésről számolhatunk be, hiszen 340-ről 326 ezerre csökkentek az átlagos kínálati árak Cegléden.

Mi várható a jövőben?

A GKI és a Masterplast 2020. novemberi felmérésének eredményeiből is kiderült, hogy enyhén javuló piaci kilátások mellett mérsékelt árcsökkenés várható a lakáspiacon. A következő egy évben vidéken 2-3, Budapesten pedig a használt lakások ára átlagosan 3-4 százalékkal eshet.

A piaci kilátások a fővárosra vonatkozóan minimálisan romlottak, ezzel szemben a vidékiek érezhetően javultak. A keleti régióban az összesített prognózis tekintetében 3 százalék körüli átlagos áresést valószínűsítenek a szakértők.

Forrás: ingatlannet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 22. 12:39, péntek | Helyi

Lakossági tájékoztatás útlezárásról

2021. Január 22. 12:28, péntek | Helyi

Tájékoztató a 2021. évi népszámlálásról

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy 2021. május 1. és június 28-között Magyarország területén teljeskörű nép- és lakásszámlálásra kerül sor.

2021. Január 21. 18:48, csütörtök | Helyi

Oltják a szociális dolgozókat is

2021. Január 21. 18:40, csütörtök | Helyi

Tavasszal indulhat a kerékpárút építés