Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Október 05. 15:10, hétfő | Helyi

Így változtak 5 év alatt Cegléd ingatlanpiaci árai

Így változtak 5 év alatt Cegléd ingatlanpiaci árai

Az elmúlt öt évben bizony sokat drágultak hazánkban az ingatlanárak, akár a családi házakat, akár a téglalakásokat, akár a panellakásokat tekintjük. Az ingatlanpiaci árak folyamatosan emelkedő tendenciájáról mindenki hallott, akit egy kicsit is érdekelt a gazdaság ezen szegmense. Az Ingatlannet.hu Cegléd ingatlanpiaci árait vette górcső alá, hogy tisztázza, mit is jelent számokban kifejezve a hosszú éveken át tartó folytonos drágulás.

Hatalmas a drágulás mértéke

2015. július és 2020. július között valamennyi ceglédi ingatlantípus meredeken felfelé ívelő pályát futott be – bár az elmúlt egy évben már mérsékeltebb volt az áremelkedés, sőt a téglalakások esetében stagnálásról beszélhetünk.

Az elmúlt öt évben a Cegléden eladásra szánt házak nagyon sokat drágultak, de közel sem annyit, mint a lakáspiac szereplői. A vizsgált időszakban a családi házak átlagos négyzetméter ára 80 százalékot növekedett, míg a téglalakások és panellakások átlagára több, mint kétszeresére duzzadt.

Mindennek fényében lássuk mennyi is az annyi. Először a családi házakra helyezzük a fókuszt: 2015 júliusában egy négyzetméterük átlagosan 120 ezer forintba került, míg idén júliusban már 220 ezer forintba. Tehát, ha egy 100 m² alapterületű házat veszük alapul, akkor csaknem 10 millió forinttal többet kell lerakni az asztalra most, mint egy évvel ezelőtt. A lakások árváltozása ennél még látványosabb. A téglalakások átlagára ugyanis 150 ezer Ft/m²-ről 380 ezer Ft/m²-re emelkedett, míg a paneleké 120 ezer Ft/m²-ről 300 ezer Ft/m²-re.

Cegléd, Pest megye viszonylatában

A 2020 nyarának közepére, Cegléden kialakult ingatlanpiaci árak, talán nem a legolcsóbbak, de Pest megye településeinek viszonylatában kedvezőnek mondhatóak.

Pest megye általunk vizsgált településeinek az ingatlanpiaca kivétel nélkül drágábbnak bizonyult Ceglédnél. A ceglédi házak júliusi 220 ezer Ft/m² átlagáránál Szigetszentmiklóson 150 ezer forinttal, Gödöllőn és Vácon csaknem 200 ezer forinttal, míg Érden 240 ezer forinttal, Dunakeszin pedig 350 ezer forinttal voltak magasabbak a házak árai négyzetméterenként.

A téglalakások tekintetében Cegléd júliusi 380 ezer Ft/m² átlagárához képest Gödöllőn 100 ezer forint alatti, Szigetszentmiklóson és Vácon 100 ezer forint feletti az eltérés, természetesen felfelé. Érden és Dunakeszin pedig valamivel több, mint 200 ezer forinttal magasabb átlagáron kínálták a téglalakások egyetlen négyzetméterét idén júliusban.

A környező nagyvárosok átlagárainál egyértelműen olcsóbb Cegléd, sőt az eladási árak itt még a megyei átlagnál is sokkal alacsonyabbak. Idén júliusban Cegléd és a megye átlagárai között a házak esetében 140 ezer forintos, a téglalakásoknál pedig 200 ezer forintos különbség mutatkozott négyzetméterenként.

Kezd helyreállni az építőipar

A koronavírus miatt kialakult járványhelyzet minden gazdasági ágazatra hatással volt. Az építőipart is sikerült felbolygatnia. A májusban mutatott mélypontról azonban sikerült kilábalnia, és azóta már 6,2%-os emelkedést mérhettünk termelési volumenében. Bár az egy évvel ezelőtti állapothoz képest még mindig jelentős a visszaesés, azért azt is észben kell tartani, hogy idén egyébként sem vártunk az építőipartól rekord számokat.

Forrás: ingatlannet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció