Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Augusztus 22. 09:49, kedd | Helyi

Lőrincz Tamás bronzérmes

Lőrincz Tamás bronzérmes

Lőrincz Tamás is megnyerte helyosztóját, így három bronzéremmel zárta a magyar kötöttfogású válogatott a párizsi birkózó-világbajnokág hétfői nyitónapját.

Lőrincz Tamás a 75 kilogrammos súlycsoportban bronzérmet szerzett a párizsi birkózó-világbajnokságon kötöttfogásban. Lőrincz Viktor a negyeddöntőben kikapott és számára érem nélkül ért véget a világbajnokság.

Lőrincz Tamást a dél-koreai Kim Hjeon Vu 2012-ben a londoni olimpia 66 kilós fináléjában legyőzte, ráadásul az ázsiai sportoló azóta már 75 kilóban is letette névjegyét, a tavalyi riói játékokon harmadik lett, míg Lőrincz idén ugrott két kategóriát.

A negyeddöntő első menete óriási küzdelmet, s egy-egy intést hozott, melyek után Lőrincz állt jobban. A második menet elején aztán az addig is többször fejelő Kim keményebben eltalálta a Lőrincz arcát, ami után a bíróktól büntetést nem kapott, Lőrincz viszont azonnal "büntetett", és gyönyörűen levitte Kimet.
Még több mint másfél perc volt hátra, s a ceglédiek háromszoros Eb-győztese végig nagyon figyelmesen birkózott, nem adott esélyt Kimnek semmire, megtartotta előnyét, amivel első 75 kilós vb-jén rögtön a négy közé került.

Az elődöntőben az orosz Alekszandr Csehirkinnel vívott, s1:1-nél felrepedt a bőr Lőrincz fején. Kötözni kellett a fejét, miközben a szőnyeget takarították. Visszatérve, nagy kötéssel a fején Lőrincz kiszorította a szőnyegről ellenfelét, amivel 2:1-es vezetést szerzett. Ezt követően Lőrincz lábai összeakadtak, szerencsétlenül elesett, és ellenfele ezt kihasználva kétpontos akcióval fordított, majd az orosz egy tussal lezárta a mérkőzést, és bejutott a fináléba.

Lőrincz Tamás a 75 kilósok között az elődöntőben elszenvedett vereség miatt a bronzéremért játszott. A török Fatih Cengiz elleni összecsapáson is a magyar birkózóé volt az első pont, az elődöntőben fejsérülést szenvedő, ezért a fején nagy kötéssel játszó Lőrincz három perc után 2:0-ra vezetett.
A hátralévő időben taktikusabban birkózott a riói olimpia után két súlycsoportot felugró Lőrincz, s bár egy pontot még jóváírtak török ellenfelének, a harmadik magyar érem is megszületett Párizsban.

"A 66 kilósok között a negyedik-ötödik meccs meg sem kottyant, itt azért az elődöntőben, az orosz ellen már összeakadt a lábam, mint egy óvodásnak, és kikaptam tussal, legutóbb szerintem tízéves koromban történt ilyen..." - emlékezett vissza az elődöntőre Lőrincz Tamás.

A birkózó nagyon elégedett a bronzéremmel.
"Úgy voltam vele, hogy ami Rio után jön, az nekem már jutalomjáték, főleg így, hogy otthagytam a régi súlycsoportomat, amiben világéletemben birkóztam. Nagyon szerettünk volna Viktorral együtt érmet hazavinni - aki tényleg élete formájában van -, mindig erre készülünk, de ilyen a sport: van, hogy együtt örülünk, van, hogy csak az egyikünk" - mondta Lőrincz, aki kiemelte, júliusban megszületett kislánya plusz erőt adott neki.
"Óriási pluszmotiváció volt, hogy neki is vigyek haza egy érmet! Főleg, mert amióta megszületett, sajnos nagyon keveset láthattam a rengeteg edzés és edzőtáborozás miatt - a feleségem küldözgetett mindig képeket, én meg legszívesebben kiszöktem volna az edzőtáborból... Úgyhogy miatta is nagyon boldog vagyok, hogy összejött az érem" - mondta a 2014 után másodszor vb-bronzérmes Lőrincz Tamás.

A szintén hétfőn szőnyegre lépő ceglédi, Lőrincz Viktor a negyeddöntőben elszenvedett veresége után balszerencsés volt, legyőzője nem jutott a fináléba, így a vigaszágon sem kapott lehetőséget a 85 kilós magyar.

Pedig a 85 kilós Lőrincz Viktort Sike András szövetségi kapitány előzetesen a legnagyobb magyar esélyesnek tartotta, s a 27 éves versenyző a negyeddöntőig nem is hibázott, ott azonban az Ázsia-bajnok iráni Hosszein Nuri várt rá, aki kíméletlenül kihasználta minden figyelmetlenségét.

A meccs nagyon fordulatos volt, előbb Lőrincz Viktor intéssel előnybe került, ám egy derékra fogás után az iráni fordított. Az első három perc végén Nuri ismét jól fogott össze, ám ezúttal Lőrincz Viktor még éppen időben, a szőnyeg szélén belerántott az akciójába, s egy pontot kapott, majd az irániak elutasított videózása után még egyet.

A második menet így 3:2-es magyar vezetéssel kezdődött, ám jött egy újabb eredményes derékra támadás, s már Nurinál volt az előny. A folytatásban ugyan Lőrincz Viktor még egyenlíteni tudott egy kiléptetéssel, ám később akciót már nem tudott csinálni, míg az iráni egyszer mögé ment, így ő nyert.
A ceglédi sportember abban bízhatott, hogy legyőzője bejut a fináléba és vigaszágra segíti őt, de Nuri az elődöntőben kikapott a német Denis Maksymilian Kudlától, így a ceglédi kedvenc számára érem nélkül ért véget a vb.

A tudósítás forrása az nso.hu volt.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

#birkozáscegléd #lőrincztamás #lőrinczviktor #hajracegled

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció