Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 12. 15:17, kedd | Helyi sport
Forrás: Nemzetisport

Lőrincz Tamás: ,,A világ legnagyobb szégyene lenne…’’

Lőrincz Tamás: ,,A világ legnagyobb szégyene lenne…’’

Lekerülhet a birkózás az olimpiai sportágak közül

Sokkolta a sporttársadalmat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) keddi bejelentése, miszerint a birkózást „kihagyhatónak” minősítették az ötkarikás játékok sorából. Mindez azt jelenti: szinte biztos, hogy a birkózás kimarad a 2020-as játékok programjából - írja a nemzetisport.hu

Végleges döntés szeptemberben születik majd, de egyelőre megpecsételtnek látszik a sportág sorsa.
A NOB minden olimpia után felülvizsgálja a részt vevő sportágakat. A játékokon 28-ban maximalizálták a sportágak számát, mivel a 2016-os riói játékokra felvett rögbi és golf nem lehetett kieső, így 26 sportág közül kellett egyet kiválasztaniuk a vb-tagoknak.
Májusban a végrehajtó bizottság szentpétervári ülésén a felvételre esélyes hét sportágnak, valamint a birkózásnak prezentáció keretében kell meggyőznie a tagokat.
A vb ezt követően ajánlást tesz a NOB 125. kongresszusának, amely szeptember 7. és 10. között Buenos Airesben ülésezik, és itt születik meg a végleges döntés a 2020-as programról.

A birkózás majdnem minden újkori olimpia programjában szerepelt (azaz 1896 óta folyamatosan), mindössze egyetlen egyszer, az 1900-as ötkarikás játékokon nem volt műsoron, a női birkózás a 2004-es athéni játékokon debütált.

A MOB-FŐTITKÁR SZÁMÁRA ÉRTHETETLEN A NOB-JAVASLAT
„Érthetetlen számomra a végrehajtó bizottság javaslata: az a sportág, amely 1896 óta minden újkori olimpia programjában folyamatosan szerepel, kikerülhet az olimpiáról 2020-ban. Nagyszerű magyar sikerek születtek, Londonban a harmadik legeredményesebb sportágunk a birkózás volt. Magyarország összesen 19 olimpiai aranyérmet nyert. Mindenesetre erős orosz lobbira lehet számítani, de a szabadfogású birkózás az Egyesült Államokban és Iránban is magas szinten van. A végrehajtó bizottság javaslatát általában elfogadják, most azonban szkeptikus vagyok” – fogalmazott Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, kétszeres ötkarikás bajnok vívó a szervezet közleményében.

SZÉGYEN LENNE – LONDON EZÜSTÉRMESE A NOB-JAVASLATRÓL
„Azt gondolom, a világ legnagyobb szégyene lenne, ha ezt az ősi sportágat levennék az olimpia műsoráról" – fogalmazott a Ceglédi VSE 26 éves versenyzője, az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás.
A 2006-ban Európa-bajnok birkózó hozzátette, nem látja még, hogy a pályafutását milyen módon érinti majd a későbbiekben ez a döntés, de abban reménykedik, lesz olyan erős nemzetközi lobbi, amelynek hatására nem kerül ki a birkózás az ötkarikás programból.
„Nem látok bele pontosan, hogyan zajlanak az egyeztetések, de a magam részéről elképzelhetetlennek tartom, hogy épp ez a sportág ne legyen ott az olimpián" – nyilatkozta Lőrincz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:02, kedd | Helyi sport

Bajnoki elődöntős a Ceglédi KE

2024. Április 16. 11:46, kedd | Helyi sport

Döntetlen a Tata ellen

2024. Április 02. 16:50, kedd | Helyi sport

Győzelem a playout-ban

2024. Március 18. 11:29, hétfő | Helyi sport

Két verseny, két bronzérem