Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Blog | Oázis Kertészet, Cegléd

2014. Március 05. 17:36, szerda

Nőnap 2014

Nőnap 2014

Mindenki számára ismerős dátum a március 8., ezen a napon ugyanis sok országban a főszerep a hölgyeké, lányoké, édesanyáké és nagymamáké. A Nemzetközi Nőnap immár majd egy évszázada ösztönzi megemlékezésre a fiúkat és férfiakat. Ilyenkor köszöntik hölgyismerőseiket a férfiak, ki virággal, ki apróbb vagy nagyobb ajándékokkal, esetleg néhány kedves szóval.

A Nemzetközi Nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők története. A nők évszázadok óta tartó küzdelmében gyökerezik, melynek célja, hogy a nők a férfiakkal egyenlő feltételek mellett vehessenek részt a társadalom életében.
A modern kori Nőnap gyökerei egészen 1857-ig nyúlnak vissza, amikor március 8-án New Yorkban textilipari munkásnők tódultak az utcákra, magasabb fizetést és jobb munkahelyi körülményeket követelve. Az, hogy kizárólag nők tüntettek, arra utal, hogy a férfimunkások saját fizetésüket nem tartották olyan alacsonynak, hogy ilyen drasztikus módon próbálják meg elérni bérük növelését. A férfi és női munkaerőt tehát még azonos teljesítmény esetén sem kezelték egyenlőnek, és ez az egyenlőtlen bánásmód mind a munkakörülményekben, mind a jövedelemkülönbségekben élesen megmutatkozott.

A Nőnap, mint ünnep igazi születése a századfordulóra tehető, s szorosan összekapcsolódott a nők különböző jogainak, legfőképpen a választójog követelésével. 1889-ben Clara Zetkin német politikus hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széleskörű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. Miközben 1909-ben az USA-ban február utolsó vasárnapján már megtartották az első nemzeti Nőnapot, az Öreg Kontinensen sem tétlenkedtek: a már említett Zetkin volt az, aki előkészítette az 1910. évi koppenhágai kongresszusra a nemzetközi Nőnap rendszeres megünneplésére vonatkozó javaslatot. Így a kongresszus elfogadta azt a határozatot, melyben arról döntöttek, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel Nőnapot tartanak. 1911-ben Ausztriában, Dániában, Svájcban és Németországban tartották meg a világon először a nemzetközi Nőnapot.

Magyarországon először 1914-ben ünnepelték a nemzetközi Nőnapot, a rendezvény első szónoka Ladányi Szeréna, a hazai nőmozgalom egyik megalapítója volt.

Az ENSZ 1977-ben vette fel világnapjai közé március 8-át, mint a nemzetközi Nőnapot (International Women’s Day). Az utóbbi időben az ENSZ a nemzetközi Nőnap alkalmából leginkább a fejlődő országokban a nőkkel szemben elkövetett erőszakos cselekményekre hívja fel a figyelmet.

A Nőnap ma hazánkban sokaknak egy lehetőség arra, hogy egy kedves gesztussal felköszöntsék a körülöttük élő nőket, s szeretetüket és tiszteletük fejezzék ki irántuk. A szakemberek szerint mostanra látszik beérni az a folyamat, amelyek kb. tíz éve kezdődött el, s az azóta zajló nyilvános viták hatására a mai magyar társadalom valamivel befogadóbbá és érzékenyebbé vált a nőket érintő problémák iránt, ám még mindig csak a folyamat elején járunk. Hiszen a szavakat tetteknek kell követni, és sok esetben hiába vannak tettek is, például törvény az egyenlő bánásmódról.

A Nőnap ünnepe tehát cseppet sem vesztett fontosságából. Elgondolkodtató, hogy a valamivel több, mint száz éves története során bár tevékenyen hozzájárult a nők választójogának kivívásához, az alapcélkitűzése még mindig ugyanolyan, mint a századelőn.

nonap.lap.hu

Nőnapi ajándékok:

Színes, virágzó növények díszkaspóban
• Tavaszi dekorációs áruk
• Növénykosarak

Oázis Kertészeti Áruház Cegléd

Euro-tux kft 2700 Cegléd Külső-Jászberényi út 2.
tel:70/509-5965 fax:53/313-073
www.oazis.hu
www.greengarden.hu

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. November 30. 14:18, szerda | Oázis Kertészet, Cegléd

Karácsonyfa legjobb áron az Oázisból!

Nordmann fenyő már 4990 Ft-tól!

2016. November 30. 14:05, szerda | Oázis Kertészet, Cegléd

Kölcsönözz élő fenyőt az Oázisból!

Legyen környezettudatos a karácsonyod!

2016. Szeptember 29. 16:02, csütörtök | Oázis Kertészet, Cegléd

MOST ültess virághagymát!

Gondolj időben a tavasz gyönyörű hírnökeire: tulipán, krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Ültesd el őket még most!