Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Blog | Oázis Kertészet, Cegléd

2014. Április 29. 15:00, kedd

Különleges zöldségek a kiskertbe!

Különleges zöldségek a kiskertbe!

Ha valami különleges zöldséget szeretnétek ültetni kertbe, íme, néhány elfeledett vagy nem túlismert zöldség különlegesség, amelyek házilag is ültethetők.

Ha valami különleges zöldséget szeretnétek ültetni kertbe, íme, néhány elfeledett vagy nem túlismert zöldség különlegesség, amelyek házilag is ültethetők.



Az articsóka, ami nálunk, sem mint kerti növény, sem mint étel nem ismert. Pedig ez a fészkesek családjába tartozó növény akár 3 éven keresztül is bőven terem. Ültetés után csak a második évtől hoz virágot, és ezt használhatjuk fel főzésre, salátának vagy más ízletes csemege készítésére. A virágot még bimbós állapotban kell leszedni, mert utána a rostok megvastagodnak és a virág ehetetlen lesz. A magot áprilisban lehet végleges helyre kiültetni, kb. 10*10 cm sor és tőtávolsággal. De a magokat akár cserépbe is vethetjük, így később ültetjük, aki a szabadföldbe a palántákat.

Cukkini:

Ez a különleges zöldség a spárgatök egyik rokona. Termése sötétzöld, mintás. A cukkini termését fontos hogy zsengén szedjük le, mert a túlérett zöldségek már íztelenek. Magját április végén vessük, végleges helyre majd a 4-5 hetes palántákat ültessük egymástól kb. 40 cm-re.

Endívia:

A saláták egyik fajtája, amely ősszel és télen kapható a boltokban, Jellegzetessége a hosszúkás megnyúlt salátafej, és a halványzöld szín. A magokat június elején vessük a szabadba, tápanyagban gazdag talajba. A palántákat júliusban ültessük külön kb. 30*30 cm sor és tőtávra. Augusztustól szedhetjük az ízletes és C vitaminban igen gazdag saláta fejeket.

Kolbásztök:

A kolbásztököt felfuttathatjuk kerítésre, vagy bármilyen rácsra kb. másfél méter hosszúra is megnőhet. Fontos hogy olyan magas rácsot vagy kerítést válaszunk számára ahol a termés nem ér le a földre, mert ott a nedves földdel érintkezve azonnal rothadásnak indul. A magokat áprilistól vethetjük folyamatosan, a termése leginkább a spárgatökhöz hasonlít, rántva vagy sütve is kiváló nyári zöldség.

Brokkoli:

Szintén gazdag vitaminban, de kevesen szeretik és még kevesebben ültetik ezt az értékes zöldséget. Gyönyörű élénkzöld színével minden étkezést felvidít és hangulatot ad. A magokat áprilisban vessük végleges helyre, majd a kifejlett palántákat ültessük egymástól 50*50 cm-es sor és tőtávolságra. Szedése ősszel van, akkor a legfinomabb, amikor a virágok még nem kezdenek nyílni.
Krémlevest szoktam belőle készíteni, leves gyönggyel, reszelt füstölt sajttal tálalom.Színe miatt Shrek levesnek hívjuk, emiatt lányom már pici korában vidáman kanalazta.

Bimbós kel:

Ez a káposztaféle egész Európában ismert és közkedvelt zöldség, de hazánkban nem tartozik a kedvencek közé. Jellegzetessége a hatalmas kékesszürke levelek, amelyek ősszel érik el kifejlett formájukat, így a szezon is erre az időszakra esik. A levelek hónaljában fejlődnek ki a kis káposztafejek ezek a kelbimbók, amelyek vitaminban gazdagok és nagyon ízletesek. A kelbimbó magját április végén ültessük ki szabadföldbe, majd a palántákat 70*70 cm-es sor és tőtávolságra ültessük. Az ízletes és finom kis kelbimbókat ősszel szedjük le, akkor a legfinomabb, ha a dér egy kicsit megcsípi. Ősszel és télen a legjobb vitaminforrások közé tartozik.
Köretként sültek mellé nagyon finom: Vajon sóval, borssal, vegetával megpárolom, a végén teszek hozzá apróra vágott fokhagymát/ez elveszi a keserű ízét/ és pár perc múlva kész.

De ezen kívül rengeteg különleges zöldséget ültethetünk kertünkbe ilyen pl. a tüskés uborka, a zsebdinnye, a csicseri bab, banántök, a zöldspárga, rebarbara, és a sonkahagyma is. Ha új ízekre vágyunk a konyhánkban bátran kísérletezzünk kertünkben ezekkel a nem hétköznapi zöldségekkel.

Oázis Kertészeti Áruház Cegléd

Euro-tux kft 2700 Cegléd Külső-Jászberényi út 2.
tel:70/509-5965 fax:53/313-073
www.oazis.hu
www.greengarden.hu

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. November 30. 14:18, szerda | Oázis Kertészet, Cegléd

Karácsonyfa legjobb áron az Oázisból!

Nordmann fenyő már 4990 Ft-tól!

2016. November 30. 14:05, szerda | Oázis Kertészet, Cegléd

Kölcsönözz élő fenyőt az Oázisból!

Legyen környezettudatos a karácsonyod!

2016. Szeptember 29. 16:02, csütörtök | Oázis Kertészet, Cegléd

MOST ültess virághagymát!

Gondolj időben a tavasz gyönyörű hírnökeire: tulipán, krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Ültesd el őket még most!