Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 20. 12:13, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

Haladékot kapott az ostorfasor

Haladékot kapott az ostorfasor

Szakmai munkacsoport javaslatai a városi fák kezeléséről

Cegléd város önkormányzatának Gazdasági Bizottsága a közelmúltban szakmai munkacsoportot hozott létre a város kiemelt közterületein található fák állapotának felmérésére. A vizsgálat a Rákóczi út, a Szabadság tér, a Gubody park, a Vörösmarty tér és az Ugyer fáit érintette, és a fák balesetveszélyességének feltárására, valamint a kezelés lehetőségeire irányult.

A szakmai munkacsoportban az önkormányzat, a VÁRVAG Nonprofit Kft., a Ceglédi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület, továbbá több neves szakember és faiskola képviselője is részt vett. Köztük volt Kovács József Cegléd város főkertésze, Lukács Zoltán a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke, Prof. Surányi Dezső az MTA tagja, Ócsvári Gábor a Gardán Faápoló Kft. ügyvezetője, Németh Erika a Pannon Park Forest Kft. ügyvezetője, Takáts László a Gazdasági Bizottság elnöke és Hörömpő Éva a VÁRVAG Nonprofit Kft. kertészeti szakmérnöke. A faiskolák közül a Marosi Faiskola, a Jaksics Faiskola és az Oázis Kertészet képviseltette magát.

A fák kezelésére vonatkozóan a munkacsoport az alábbi javaslatokat fogalmazta meg, amelyeket hamarosan a Képviselő-testület elé terjeszt.

1. Szakmai szempontból szemrevételezéssel, vagy műszeres mérésekkel megvizsgálnák a fákat, és megjelölnék azokat, amelyek élet-, vagyon- és balesetveszélyesek. Ezek a fák kivágásra kerülnek, amelynek révén a sűrűn ültetett faállomány többi egyede felszabadul, és a veszélyes helyzetek is elkerülhetővé válnak.

2. A város legszebb fasorát, a Rákóczi úti ostorfasort szintén megvizsgálnák, majd első lépésként a Szabadság tértől a Széchenyi útig terjedő belső szakaszán indulna meg a kezelés. Ez egy többlépcsős folyamat: fent a koronák ifjításával kezdődne, de szívóhajtások maradnának, hogy a fa nedvkeringése folyamatos maradjon és az alvó rügyek kihajtása biztonságosabb legyen. Az így életet kapó fák aluról kitörő ágai fogják meghatározni a következő metszés, ifjítás módját. Mindemellett megkezdődne az odúk, korhadt sebek kezelése és az alsó száraz gallyak eltávolítása.

3. A Rákóczi út Széchenyi úttól az állomásig terjedő szakaszán kísérleti metszésekkel tárnák fel, hogy a 100 éves fasor a különböző erősségű ifjításra hogyan reagál. Ennek eredményét egy újabb szakmai munkacsoport vizsgálná majd meg.

4. A javasolt munkákról árajánlatot kérünk szakcégtől, hogy a várható költségekről is tájékoztatni tudjuk a Képviselő-testületet. Célunk az, hogy ne egy ütemben, hanem évről-évre tervezzenek be a költségvetésbe pénzügyi forrást a fák szakszerű ápolásához, mivel ez a munka akár egy évtizedet is felölelhet.

fotó: Töreki Zsolt

Címkék: ostorfasor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció