Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. December 07. 11:50, péntek | Helyi
Forrás: infoCegléd

Mi lesz veled ostorfasor?

Mi lesz veled ostorfasor?

Veszélybe került a 100 éves történelmi fasor

Városunk emblematikus jelképének számító ostorfák sorsáról tanácskoztak december 5-én. A Várvag Kft. által összehívott szakmai fórumra a témában illetékes szakértőket, kertészeket, városvédőket, valamint a katasztrófavédelem munkatársait hívták meg.

A tanácskozást Kovács József, városi főkertész nyitotta meg, aki a 100 éves történelmi fasor múltját és jelenét összegezte.

Cegléd Rákóczi úti fasorát Cegléd Város Tanácsa 1982-ben védetté nyilvánította, és ezt 1985-ben erősítette meg a Pest Megyei Tanács 1/1985 határozata, mellyel természeti értékként a fasor megyei védelmet kapott. A fasor telepítése a vasútállomástól a Szabadság térig az 1900-as évek elejére tehető.

A nyugati ostorfa (Celtis occidentális) városfásításra kiválóan alkalmas fafajta, mert jól tűri a szárazságot, a sovány talajt, rendkívül jól bírja a szennyezett levegőt, a burkolt felületről visszasugárzó hőt és téli sózást. Hazája Észak-Amerika, így Európában a fiatalkori fagyérzékenység veszélyezteti, illetve az árnyékot fiatal korában viseli jól. Idősebb korban ágai csavarodnak, így a gyakran közel vízszintesen növő hosszú ágak balesetveszélyesek lehetnek. Törzse hajlamos a fagyrepedésre, idősebb korban a többszöri fakezelés hatására bekorhadásra és odvasodásra hajlamos. Teljes kifejlődését 60 éves korában éri el, elöregedésének kezdete termőhelyi adottságától függően 110-120 év.

A fák állapotáról több felmérés is készült, minden évben szemrevételezéssel megvizsgálásra kerültek a fák és fagallyazási munkálatok is történtek. 2002-ben Cegléd Város Önkormányzata szakértői véleményt is készítetett szakcéggel az ostorfák (369 db) akkori állapotáról. A szakértő véleménye alapján a fák természetes habitusukat elvesztették és tetszetős alagútformát képeznek a Rákóczi út felett. Ennek következtében a kuszán, egymás alá és fölé nőtt ágak, háló módjára fonódtak össze és állnak ellen a szélnyomásnak. Az idős korban már fényigényes nyugati ostorfa nem kap elegendő napsütést, így a fiatalabb növésű ágak felnyurgulnak, majd elszáradnak. A felmérés szerint a fák 46 %-án már nagyobb méretű odvak találhatók. A fasor fáin helyenként taplógombák vannak, melyek általában az erősen leromlott, öreg fák kísérői. A fák megújuló képessége folyamatosan csökken, ezért a faápolási beavatkozásokra már nem képesek kedvezően reagálni. A szakvélemény alapján már 2002-ben mindössze 8,67 % volt az egészséges törzsű és koronájú fa, illetve a várható élettartamot 10-15 évben állapította meg.

Ceglédi Kék Újság 2008. június 25-ei számában Dr. Surányi Dezső cikke megjelent az ostorfák állapotáról, melyben a fák ifjításának, szakszerű kezelésének, az odvak kitakarításának fontosságát részletezi.

2010-ben újabb szakvélemény készült a Rákóczi úti fasorról, Fakopp 3D műszeres vizsgálattal. A műszeres vizsgálat során a számítógép összegyűjti érzékelők segítségével a hangok célba érésének idejét, így lehetővé teszi a fák, törzsében, vázágaiban lévő korhadások, üregek szakszerű felmérését. A műszeres vizsgálat összesen 18 db fára készült el, melyek az előzetes szemrevételezés során kerültek kijelölésre. A szakvélemény alapján a faállomány leromló állapotban van, az állapot romlása a kockázat további növekedését eredményezi. A fák beavatkozásának ideje 1-2 évben lett megállapítva.

Kétségkívül a legszebb fasor Cegléden, több fotóművész munkája, több szakcikk is megjelent már a fasorról. A Kertészet és Szőlészet országos szaklap is megemlíti 2012. 14. számában a 100 éves fasort. Hangulatos képet mutat, télen pedig a madarak táplálékául szolgál termése, így egy nehéz, de halogathatatlan problémát kell lezárni.

Az időjárás egyre szélsőségesebbé válásának az idős fák már nem tudnak ellenállni. A bekorhadt ágak, törzsek hatalmas koronasúlyt cipelnek. Az elmúlt évben is több fa vázága leszakadta, legutoljára a Kossuth Lajos Gimnázium felújított kerítésére. Egyelőre csak a csodának köszönhető, hogy nagyobb anyagi kár és személyi sérülés nem történt. Mindezek tudatában szükséges meghozni a döntést a fák kezelésének elkezdéséről. A kezelés többféle is lehet, de egy biztos további haladékot nem tűr.

A kezelésnél meg kell fontolni azt, hogy a többféle módszerrel végzett egyedi beavatkozások egy hézagosabb, hangulatában szegényebb, sérültebb fasort eredményeznek, míg egy egységes, teljes fasort érintő visszavágás esetleg drasztikusnak tűnő megoldást eredményez.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012. június 22.-én és június 26.-án supervisor-i ellenőrzés keretében helyszíni szemlét folytatott le a Cegléd település bel- és külterületén található veszélyes fák, illetve fasorok felmérése céljából. Az elkészült jegyzőkönyvben felhívta a figyelmet a lakosság védelme és a baleset veszély megszüntetésének érdekében a mielőbbi intézkedés megtételére.

Végleges döntés egyelőre nem született az ügyben. A szerdán összeült szakmai munkacsoport tanácskozásának eredménye 1-2 héten belül várható.

Címkék: ostorfasor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására