Városlista
2020. június 4, csütörtök - Bulcsú

Programok | Művészet

Képeslapok a Kossuth Múzeum gyűjteményéből

Máj. 31. Pén 17:00 - Jún, 30. Vas 18:00
Kossuth Múzeum | Pest, Cegléd, Múzeum utca 5.

ÜDVÖZLET CEGLÉDRŐL – ez a címe annak a legújabb kiállításnak, amely a Kossuth Múzeum képeslapgyűjteményéből mutatja be a jellegzetes darabokat.

A legrégebbi ceglédi képeslapokat 1898-ban adta ki Sebők Béla papírkereskedő; a legfrissebbek 2019-ben jelentek meg a Kossuth Múzeum kiadásában.
A képeslapok között sétálva végignézhetjük Cegléd történetének utóbbi százhúsz esztendejét. Szinte minden középületet, köztéri szobrot, templomot megörökítettek az egykori fotósok, nyomdászok. A legtöbb felvétel a Kossuth-szoborról készült, de a gimnázium, a városháza vagy a református templom fényképe is a népszerű ábrázolások közé tartozott. Van képeslap az eltűnt épületekről (pl. vigadó, huszárlaktanya), de látható itt levelezőlap a tv-toronyról is. Cegléd utcái és terei kelnek életre a tárlatlátogató előtt…
Az utóbbi tíz évben megváltoztak a szokások és a szolgáltatások; a nyomtatott képeslapok küldése, vásárlása sem tartozik már a divatos dolgok körébe. A nézegetésük azonban szemet gyönyörködtető és tanulságos elfoglaltságot jelent az érdeklődők számára.
A kiállítás július végéig, keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig látható a Kossuth Múzeumban.

Reznák Erzsébet

Kossuth Múzeum

Pest, Cegléd, Múzeum utca 5.