Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2011. November 16. 12:40, szerda | Életmód
Forrás: infoCegléd

Ízesít, gyógyít, szépít

Ízesít, gyógyít, szépít

„Úgy szeretem édesapám, mint az emberek a sót” – felelte a legkisebb királykisasszony Benedek Elek Só című meséjében, melyben végül az öreg király is rájött, milyen fontos és nélkülözhetetlen elem is a só.

„Izzasztó utazásom” során szaunák és a különböző meleg terápiás wellness szolágáltatások közül elsőként a sókabin kipróbálása mellett döntöttem. Arra gondoltam, hogy fokozatosan „tekerem” fel a hőfokot, ezért első lépéként az egyik legalacsonyabb hő terhelést biztosító sókabint választottam.

A só élettani hatását és sokrétű hasznosíthatóságát már őseink is felfedezték. A különböző sóbarlangok pozitív tulajdonságaira már az 1800-as évek közepén felfigyeltek, a sóbányákban dolgozó munkásoknál ugyanis a többiekkel ellentétben nem alakult ki tüdőbetegség. Ezt követően számos kutatás igazolta a sóterápia alkalmazásának előnyeit különösen asztmás és más légúti betegségekben szenvedők esetében. A sókabin a természetben megtalálható sóbarlang mesterségesen kialakított formája, ahol a szaunákkal ellentétben nem a meleg, hanem a levegő összetétele segíti az egészség megőrzését.

A sókabinok kősóval borított helyiségek, ahol mesterséges úton hozzák létre a természetes és tiszta mikroklímát. A félreértések elkerülése végett, a kősónak is sós íze van, ebből azonban hiába is vinnénk haza egy keveset a vacsoránk megízesítéséhez, nem a kívánt hatást érnék el vele.

A sókabin az a hely, ahol mindenféle nehézség nélkül el tudunk tölteni akár fél órát is. A 20-25 C fokos hőmérséklet, és a 70-80 %-os páratartalom terhelésmentes környezetet biztosít a gyógyulni, vagy akár a szépülni vágyók számára. Itt tényleg szó szerint nyugodtan fellélegezhetünk. A sókabinokban rendkívül tiszta mikroklíma uralkodik. Levegőjének belélegzése egyaránt megkönnyebbülést nyújt a légzőszervi betegségben szenvedők számára, erősíti a tüdőt, csökkenti a légúti gyulladásokat, és ízületi problémákat. A belélegzett sókristályok a légző járatok öntisztulását segítik elő.

A már említett gyulladáscsökkentő hatás nem csak belsőleg, de külsőleg is hat. Bizonyos bőrbetegségek, mint például a pikkelysömör, az ekcéma, vagy a különféle allergiás bőrbetegségek kezelésére is eredményesen alkalmazható. Páratartalma és összetétele puhítja és tisztítja a bőrt. Ezeken kívül nagy porral járó munkavégzés, a dohányzás, a nagyvárosi légszennyezettség mind-mind indokolhat egy kezelést, mellyel megelőzhető a légúti betegségek kialakulása.

A legismertebb hazai sóbarlang Parajdon található, de ha nem szeretnénk olyan messzire utazni, akkor Cegléden a Claudia Szabadidőközpontban is élvezhetjük a tiszta levegő jótékony gyógyító és szépítő hatását.

FirKata


Ezek érdekelhetnek még

2021. December 04. 10:06, szombat | Életmód

Csaknem kétszer annyian támogatják az állatmenhelyeket, mint a gyermekotthonokat Magyarországon

Körülbelül kétszer annyian támogatják az állatmenhelyeket, mint a gyermekotthonokat Magyarországon

2021. December 03. 14:05, péntek | Életmód

Kihalt egy újabb állatfaj a Földön

Már az 1970-es években kihalt a norvég farkas, a ma Norvégiában és Svédországban található ragadozók valójában Finnországból származnak - állapította meg egy, a genetikai állományt vizsgáló kiterjedt kutatás.

2021. December 02. 13:01, csütörtök | Életmód

Pfizer-vezér: valószínűleg évente kell majd ismétlő oltásokat beadatni

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására.

2021. December 01. 15:07, szerda | Életmód

Látványos bolygóegyüttállás várható december 10-én

Látványos égi jelenség várható december 10-én, amikor egyszerre négy égitest: a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold együttálása figyelhető meg a téli égbolton.