Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 26. 22:52, csütörtök | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti

WSJ: ügynököket akartak nevelni a gyerekeikből az Amerikában 2010-ben lebukott orosz kémek

WSJ: ügynököket akartak nevelni a gyerekeikből az Amerikában 2010-ben lebukott orosz kémek

Ügynököket akartak neveli gyerekeikből azok az orosz kémek, akik 2010-ben buktak le az Egyesült Államokban, az egyik gyerek ebbe bele is egyezett - írta csütörtöki számában a The Wall Street Journal.

A két évvel ezelőtti híradások szerint az orosz kémek - akik közül a legismertebbé a szemrevaló Anna Chapman vált, aki a hazájába történt visszatérése után, hiányos öltözékben, több magazinban is szerepelt - nem sokat ártottak Amerikának. Visszatekintve azonban kiderült, hogy egyiküknek, Vlagyimir Gurjevnek - Richard Murphy néven - rendszergazdaként sikerült beférkőznie a G7 Group nevű, New Yorkban és Washingtonban is irodát üzemeltető, politikai kapcsolatokkal is rendelkező tanácsadó céghez, aminek révén a KGB utódszervezete, az SZVR kényes információkhoz juthatott.
Murphy akcentussal beszélte az angolt és a kulturális mássága miatt nehezen tudott elvegyülni a kollégái között. A The Wall Street Journal szerint a többi között az ő példája is rávilágított arra, hogy az orosz titkosszolgálatnak milyen nagy szüksége lenne Amerikában született és ott szocializálódott ügynökökre. Ráadásul az Egyesült Államokban felnőtt és tanul emberek könnyebben jutnak álláshoz az országban és egyszerűbben jutnak át a biztonsági szűrőkön is.
A lap információi szerint két orosz ügynök, akiket környezetük Donald Hatfield és Tracey Foley néven ismert, leleplezte magát a közös gyerekük, Tim Foley előtt és rávette a fiatalembert, hogy álljon ő is "Oroszország anyácska" szolgálatába. A Foley fiú, aki a csoport lebukásakor 20 éves és a George Washington Egyetem hallgatója volt az amerikai fővárosban, ráállt erre. Állítólag abba is beleegyezett, hogy Moszkvába utazzon az SZVR ügynöki kiképzésére.
A leleplezett orosz kémeknek összesen hét gyerekük volt, akiknek életkora egytől húsz évig terjedt. Nem tudni azonban, hogy közülük végül hányat akartak vagy tudtak a Foley fiúhoz hasonlóan beszervezni, mint ahogy az sem, hogy a kötélnek állt fiatalember végül eljutott-e a kémkurzusra az orosz fővárosba.
Az apa ügyvédje, Peter Krupp "marhaságnak" nevezte az amerikai hivatalos verziót és azt hangoztatta, hogy védencét semmivel sem vádolták meg.
Az Amerikába hamis személyazonossággal beszivárgott orosz ügynököket - a hidegháború éveit idéző szellemben - Bécsbe szállították, ahol négy - Oroszországban bebörtönzött - nyugati kémre cserélték ki őket. A visszatért hírszerzőket egyébként Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök is fogadta.

Címkék: USA-Oroszország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt