Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 17. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Webshop minősítő rendszert vezet be a SzEK

Webshop minősítő rendszert vezet be a SzEK

A SzEK.org a Vedd a neten! program keretében több szintű, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közreműködésével kidolgozott minősítési rendszert vezet be, hogy segítse a fogyasztókat a megbízható webshopok megtalálásában - közölte a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK).

Az e-kereskedelem tavaly már 2,4 százalékát tette ki a kiskereskedelmi forgalomnak, és mintegy 1,5 millió ember vásárolt az interneten a GKIeNET adatai szerint. A SzEK minősítő tanúsítványának célja, hogy erősítse az interneten vásárló fogyasztók bizalmát. A Vedd a neten! kezdeményezéshez az e-kereskedelmi piac meghatározó szereplői, az Árukereső.hu és az Olcsóbbat.hu árösszehasonlító portálok is csatlakoztak - ismerteti a közlemény.
"A Vedd a neten! program 2011 novemberében indult, hogy bemutassa a lakosságnak az internetes vásárlás előnyeit, és támpontokat adjon a biztonságos online beszerzésekhez. A program újabb szakaszában - egy független minősítési rendszer bevezetésével - most arra ad választ, mely webshopok működése felel meg a jogi és fogyasztóvédelmi elvárásoknak" - jelentette be Kis Ervin Egon, a SzEK.org elnöke a közlemény szerint az Internet Hungary konferencián. A programhoz bármely webshop csatlakozhat, amely nem tart attól, hogy a fogyasztó szemével vizsgálja saját működését.
A minősítési folyamat első lépéseként az e-kereskedők a veddaneten.hu oldalon részletes kérdőív kitöltésével nyilatkoznak arról, megfelelnek-e az alapvető jogszabályi feltételeknek. Ezzel egyebek között felmérik, hogy rendelkeznek-e általános szerződési feltételekkel, szerepelnek-e a webshop oldalán a kötelezően feltüntetendő adatok, illetve megfelelően biztosítják-e a fogyasztó számára, hogy elállási jogát gyakorolhassa.
Amennyiben a cég önbevallása alapján minden szempontból érdemes a minősítésre, a SzEK.org szakemberei felülvizsgálják az adatokat. Az e-kereskedő ezt követően kaphatja meg a megfelelőséget igazoló tanúsítványt, egyúttal felkerülhet a megbízhatónak minősített webshopok listájára. A Vedd a neten! oldalán a fogyasztók így könnyedén tájékozódhatnak, hol érdemes vásárolniuk, de megtalálják a minősített cégek adatait, illetve jelezhetik észrevételeiket, panaszaikat is.
A program a fogyasztók mellett az e-kereskedőket is segíti, hiszen a minősítés során kitöltendő ellenőrzőlista átlátható formában tartalmazza, milyen feltételeknek és előírásoknak kell megfelelniük.
A több szintű, független minősítési folyamattól a SzEK.org, az NFH, valamint a főszponzorként csatlakozó Olcsóbbat.hu és Árukereső.hu portál is azt várja, hogy jelentősen csökken az e-kereskedelemben a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során tapasztalt kifogásolási arány, és az elégedett vásárlók számával együtt a piac is tovább gyarapodik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország