Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Október 24. 14:09, szombat | Helyi

Vita a ceglédi ovi körül

Vita a ceglédi ovi körül

Október 22-én tartotta soron következő rendes ülését az önkormányzat képviselő-testülete.

Hatékonyabb működés, erősödő szolgáltatás. Ennek jegyében szervezi át az önkormányzat intézményei és cégei feladatkörét és működését. Az ülésen közel húsz napirendi pontot tárgyaltak, melyek közül a legnagyobb érdeklődést az óvodák átszervezésére vonatkozó szándék kifejezése váltott ki.

Az ülés elején a képviselők elfogadták a város és cégei, valamint a Bölcsődei és Védőnői Igazgatóság 2015 első három negyedévére vonatkozó jelentéseit. A beszámolók alapján a terveknek megfelelően alakul a gazdálkodás. Ezután a testület az óvodai átszervezések szándékáról döntöttek a képviselők. A város 29 millió forintot nyert a Köztársaság úti óvoda felújítására, aminek kapcsán felvetődött, hogy az energetikailag megújuló intézmény alkalmas lehet több gyermek korszerű, modern igények közötti ellátására. Alkalmas az ingatlan további termek és mosdók kialakításra és elegendő hely van egy színvonalas, kellő nagyságú zöldfelülettel rendelkező udvar kialakítására is. Mivel az önkormányzatnak feltett szándéka, hogy jó minőségű szolgáltatást nyújtson a lakosságnak, felvetődött, hogy a korszerűsítés ebbe az intézménybe irányuljon, megvizsgálva azt, hogy melyik kisebb, felújításra váró másik óvoda csoportjai kerülhetnének át a Köztársaság útra. Ezért vetődött fel az Ady Endre utcai óvoda csoportjainak áthelyezése, hiszen ez az intézmény nem óvodának épült és felújításra szorul.

A nagy vitát kiváltó napirendi pont kapcsán több ellenzéki képviselő úgy érvelt, zsúfoltságot fog eredményezni az átalakítás, a Jobbik már a járványveszélyre is felhívta a figyelmet, de az MSZP-s Nagy Tamás szerint is gyermekmegőrzővé válhat az összevont intézmény. Bobál István a CFE önkormányzati képviselője kijelentett, hogy már a bizottsági ülésen megnyugtató választ kapott arra, hogy sem pedagógus elbocsátásról, sem az óvodai csoportok megbontásáról nincs szó. Szóltak arról is, hogy a korszerűsítésre betervezett 29 millió forint nem fogja fedezni az átalakításokat is. Hegedűs Ágota, a napirendi pont szakmai előterjesztője úgy reagált: a gyerekek nem rosszabb, hanem jobb körülmények közé kerülnek, sőt, nagyobb zöld területhez is jutnak. Mint mondta: meg tudják oldani a kiszolgáló egységeknek, valamint a vizesblokkoknak a kialakítását, mert az intézmény erre lehetőséget ad. Kérdésre hozzátette: a zöld udvar is elég nagy, de az új helyen lesz tornaszoba és a sajátos nevelésű igényű gyerekek foglalkozását külön pedagógus végzi majd.

Sok szülő és óvodapedagógus mellet a CFE tisztségviselői is jelen voltak az önkormányzati testületi ülésen, ahol tiltakoztak a tervezet ellen és annak adtak hangot: két évvel ezelőtt a gyermekeik beíratásakor nem tudhatták, hogy költözniük kell majd. Ezért szeretnék, ha gyermekük a jelenlegi pedagógussal és csoporttal járhatná végig az óvodát. Erre a polgármester ígéretet tett.
A testület végül kifejezte szándékát a kérdés megvizsgálására, az előkészítő munkára, valamint a döntéshez szükséges szakmai és társadalmi vita lefolytatására.

A képviselő-testület másik fontos kérdését érintő napirendi pontban az önkormányzati feladatok racionalizálását vitatták meg. Tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban jelentős átalakuláson ment és megy át az önkormányzati szektor a feladatokat is át kell hangolni az új rendszerre, a költséghatékonyabb, minőségi működésre. Több határozatot fogadott el a testület ezzel kapcsolatban, vizsgálják a ma már csak a hulladékszállításért felelős ÖKOVÍZ Kft és a városüzemeltetésért felelős Várvag Kft. összevonásának lehetőségét. A Budai úti fürdőnek meg kell vizsgálnia a vízfelület növelési lehetőségeket. Felmerült a Sportcsarnok felújítása kapcsán a városi tekepálya áthelyezése, valamint a Ceglédi TV székhelyének áthelyezése felújítás esetén a moziba. Szó esik az előterjesztésekben a rendezvényszervezés, a Tourinform iroda kiszervezése a hivatalból. Ennek fényében olyan szervezeti átalakítások indulhatnak meg az intézmények és gazdasági társaságok tekintetében a jövőben, amelyek a következő időszakban gazdaságosabbá és a közösségi célokat jobban szolgálóvá tehetik a hivatal és a cégek működését.

Szokolai Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció