Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Április 20. 07:05, péntek | Belföld
Forrás: OrintPress

Visszaszorította a benzinturizmust a NAV

Visszaszorította a benzinturizmust a NAV

Mintegy feleannyit kell várakozni az ukrán határszakasz átkelőin, és 32 százalékkal esett vissza a behozott üzemanyag mennyisége...

Mióta a Nemzeti Adó-és Vámhivatal korlátozza helyi üzemanyag-turizmust. Nőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei benzinkutak forgalma is.

A NAV becslései szerint az új intézkedések eredményeként a forgalom 24 százalékkal, az átlagos várakozási idő 46 százalékkal, a behozott üzemanyag mennyisége pedig 32 százalékal esett vissza az ukrán–magyar határátkelőhelyeken. Ugyanakkor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei legális üzemanyag kutakon értékesített benzin mennyisége az intézkedés bevezetését megelőző egy év alatt 11,7 százalékkal, míg a gázolajé 4,3 százalékkal nőtt annak ellenére, hogy országosa mindkét üzemanyag forgalma visszaesést mutat.

A vámhivatal feltételekhez kötötte az üzemanyag-beszállítást. A behozatal akkor legális, ha: kizárólag alkalmi jellegű; az üzemanyagot személyes használatra hozzák be; annak sem a jellege, sem a mennyisége nem utal kereskedelmi célokra. Amennyiben a kritériumok valamelyike nem teljesül, az üzemanyag csak jövedéki adó és általános forgalmi adó megfizetése után hozható be Magyarország területére

Az ellenőrzés tapasztalatai, valamint a magyarországi üzemanyagtöltő-állomások az intézkedést megelőző egy éves időszakra vonatkozó forgalmi adatainak elemzése alapján az alábbiak állapíthatóak meg:

Benzinforgalom: Az Észak-alföldi régióban vizsgált megyékben a benzinforgalom összesítve, az előző év március havi adataihoz képest 0,59 százalékkal emelkedett, ebből a legnagyobb mértékű növekedés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, ahol 8,75 százalékot tett ki. Az éves országos átlaghoz viszonyítva ez 11,7 százalékos növekedést jelent. (Országosan az értékesített benzin mennyisége ugyanezen időszakra 3 százalékos csökkenést mutat!)

Gázolajforgalom: Az Észak-alföldi régióban vizsgált megyékben a gázolajforgalom összesítve az előző év március havi adataihoz képest 5,61 százalékkal nőtt. Ez különösen jó eredmény az országos adatok tükrében, hiszen az országos átlagos változáshoz képest 7,1 százalékkal emelkedett a gázolajforgalom az észak-alföldi megyékben, ezen belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 4,3 százalékos növekedést mutat. (Országosan az értékesített gázolaj mennyisége ugyanezen időszakban 1,52 százalékkal csökkent.)

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.