Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. December 04. 12:46, vasárnap | Helyi
Forrás: infoCegléd

Visszakövetelik Dózsát

Visszakövetelik Dózsát

Károlyi Attila, Nagykanizsa képviselője indított mindenre elszánt hadjáratot a Cegléden elhelyezett Dózsa Szobor visszaszerzéséért .

Akárhogy is, de vissza kell szerezni Dózsa György mellszobrát, az ugyanis a várost illeti - csapott az asztalra dr. Károlyi Attila. A lokálpatrióta képviselő nemrég egy internetes oldalon talált rá a volt Dózsa-laktanyát díszítő alkotásra. A szobor most Cegléden található, s mint a képviselő állítja: furcsa körülmények közt vitték el anno Nagykanizsáról.

Sokan emlékeznek még Kanizsán a volt Dózsa-, majd Thury-laktanyában lévő szoborra. Dózsa György bronzból készült alkotása az alakuló tér mellett, egy nagy posztamensről figyelte a bakákat, akik közül a legkiválóbbak még közös fényképen is szerepelhettek a magyar történelem nagy alakjával, miután az előléptetéseket és kitüntetéseket annak idején a szobor előtt adták át.

Úgy gondolom, hogy az alkotás Kanizsát illeti, hiszen eredetileg is itt volt felállítva - szögezte le dr. Károlyi Attila, aki mint mesélte: egy szobrokkal foglalkozó weblapon talált rá Dózsa György mellszobrára.

Jelenleg Cegléd egyik városrészében van a szobor, de hogy miként került oda, az érdekes történet.

A kanizsai képviselő a közelmúltban kisebb nyomozásba kezdett, s kiderítette: a kanizsai kaszárnya 1997-es bezárása előtt pár hónappal vitték el a szobrot.
- Havril András, az akkori 3. gépesített hadosztály parancsnoka - aki egyébként korábban a kanizsai laktanyában is szolgált - hivatalos levélben kért engedélyt dr. Holló József vezérőrnagytól, a Magyar Honvédség akkori humán csoportfőnökétől az alkotás Ceglédre történő áthelyezésére, hivatkozva a Dózsa nevét viselő ottani laktanyára - mesélte a kanizsai képviselő, aki szerint az önkormányzat nemcsak a volt laktanyára, hanem az ahhoz tartozó műalkotásra is tulajdonjogot szerzett, amikor megkapta az ingatlant.

A mellszobor nem egy katonatiszt kedvenc önjáró lövege, amit kénye-kedve szerint áthelyezhet az ország egyik végéből a másikba. S, ha már itt tartunk, a nagykanizsai laktanya akkori parancsnoka, Poprádi Zoltán miért nem tett jelentést a szobor elszállításáról? Egyáltalán hogyan került ki a leltári nyilvántartásból a műalkotás, merthogy kikerült, az szinte bizonyos, ellenkező esetben a város vezetőinek is feltűnt volna a szobor hiánya.

A ceglédiek persze vitatják a Dózsa-szobor kanizsai tulajdonjogát. Mint azt Földi László, Cegléd polgármestere nemrég levélben megírta: a Kiss Kovács Gyula kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész által készített alkotás az 50-es években a honvédség megrendelésére készült, s került Kanizsára, az akkori Dózsa-laktanyába. A művész egyébként akkoriban a Magyar Néphadsereg Művészeti Stúdiójának tagja volt, így az általa készített szobor a Magyar Néphadsereg tulajdonába és központi nyilvántartásába került. A haderőreform következtében felszámolt kanizsai objektumból a Honvédelmi Minisztérium engedélyével került át a szobor a ceglédi Dózsa György laktanya bejáratához. Az újabb haderőreform keretében 2001. júliusában a ceglédi kaszárnyát is felszámolták, mely folyamat során a szobor a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum nyilvántartásába került. Az intézmény pontosan öt évvel ezelőtt, 2006-ban adta át véglegesen Cegléd városának a szobrot, mely azóta is az öregszőlői városrészben áll.

A ceglédi polgármester szerint, mint azt levele végén írta: a lakosság megszerette a szobrot, és nem kíván megválni a város egyik történelmi hírességét ábrázoló alkotástól.

A kanizsaiak továbbra sem ismerik el Ceglédet a szobor jogos tulajdonosaként. Sőt, hamarosan egy önálló képviselői indítványt benyújtását is tervezik, melyben javaslatot teszek arra, hogy a város szólítsa fel Ceglédet az alkotás visszaszolgáltatására. Együttműködés hiányában pert indítanak a szobor visszaszerzéséért.

hír forrása: zalahírlap.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció