Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. November 13. 11:49, szerda | Helyi
Forrás: Ceglédinfo

Villamos varázslat a múzeumban

Villamos varázslat a múzeumban

Harmadik alkalommal adott otthont a Villamos Varázslat elnevezésű rendezvénynek a Kossuth Múzeum november 9-én. A Bem József Műszaki Szakközép- és Szakiskola tanárai – Bori Jenővel az élükön – a nagy elődök nyomdokaira lépve kísérletekkel mutatták be az elektromosság szépségét.


Villamos szaktanárok és megannyi, a kísérletezésekre alkalmas eszköz várt minden érdeklődőt szombat délután a Kossuth Múzeum emeletén. Az elektromosság rejtelmeibe bevezető tárgyak között igen széles palettával találkozhatott az érdeklődő. Lehetőség volt villanyáram fejlesztésére izomerővel és egy kerékpár használatával, megtekinthető volt a Jákob létrájának elnevezett nagyfeszültségű vándorló villamos ív, de villanymotor gyors és egyszerű készítésére is volt lehetőség. A delejezéssel az állandó- és elektromágnesekkel való játék, a géptávíróval és a tekerős telefonnal pedig a régi idők hírközlése került előtérbe, s a ceglédi rádióamatőrök jóvoltából megtekinthető volt a rádiós összeköttetés ma és régen.


Akik itt vannak, azok mind villamos szaktanárok – tájékoztat a Bem iskolában tanító Bori Jenő, aki mellett egy villamosmérnök tanár és két szakoktató volt jelen. A Villamos Varázslat szellemi atyja elmondja: sok előzményt fel lehetne sorolni az elektromosság bemutatásának ötletéig, kezdve a Tudományok Éjszakájától egészen a Cegléden is járt Csodák Palotájáig. Minekután három éve Reznák Erzsébet múzeumigazgató is pártolta az ötletet, kapcsolódott a kezdeményezéshez a múzeum.


A mottónak helyet adva mindig is emlegetjük a nagy elődöket – folytatja Bori Jenő - Nikola Tesla-tól kezdve Michael Faraday-en át egészen Jedlik Ányosig, ami meg is látszik az itt bemutatott kísérleteken. A szervező hozzáteszi: az elektromosság és villamosság nagy előnye, hogy élőben nagyobb varázsa van a dolognak, mint mondjuk képernyőn nézve. Alighanem alátámasztja ezt az elméletét az a sok érdeklődő, akik a Kossuth Múzeumba „tévedtek” szombaton. Mint mondja: ennek ma is meg van a varázsa, annak meg, hogy az elektromosság felé vezető utat ki is lehet próbálni, mindig nagy sikere van – igaza van: nem mindennapos dolog ha százezer voltos feszültség robog végig az ujjunk hegyén.

szöveg: Szokolai Attila
fotó: Kisfaludi István

>>> További képek a KÉPGALÉRIÁBAN

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció