Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 28. 07:11, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Villám csapott egy orosz Szojuz hordozórakétába

Villám csapott egy orosz Szojuz hordozórakétába

Villám csapott felbocsátás közben egy Glonassz-M műholdat szállító Szojuz hordozórakétába Pleszeckben - közölte hétfőn a Zvezda orosz katonai tévécsatorna.

A Zvezda honlapján közzétett, viharos időben rögzített tudósítás képein az látható, hogy a start után 14 másodperccel elektromos kisülés történt a felhőkben azon a helyen, ahol a Szojuz repült.

"Ez az incidens ismételten azt bizonyítja, hogy hogy egy villám nem tud kárt okozni a rakéta-űrfegyverzetünkben" - jelentette ki újságíróknak Nyikolaj Nyesztyecsuk vezérőrnagy, az űrrepülőtér parancsnoka, aki azt hangoztatta, hogy a rakétázó egységek minden időjárási körülmények között el tudja látni feladatait.

Az Interfax és a TASZSZ hírügynökség az orosz űrágazathoz közel álló forrásra hivatkozva megerősítette, hogy az irányítóközpontba továbbított telemetrikus adatok szerint a rakéta orrkúpjába és a hajtómű harmadik fokozatába villám csapott bele, ám ez nem akadályozta meg a műhold pályára állítását. A fedélzeti műszerek rendben működnek.

Az orosz védelmi tárca korábban azt közölte, hogy a pleszecki katonai űrrepülőtérről sikeresen felszállt egy Szojuz-2.1b típusú rakéta, fedélzetén egy Glonassz-M szerkezetet hordozó Fregat gyorsítóblokkal.

Az eset fokozott érdeklődést keltett az orosz médiában, mert vélhetően villámcsapás játszott közre abban, hogy május 5-én Moszkvában kényszerleszállást hajtott egy Szuhoj Superjet 100-as utasszállító. A gép a földet érést követően kigyulladt, aminek következtében 41 ember életét vesztette.

Címkék: rakéta, Szojuz, villám

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.