Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 24. 19:00, szerda | Helyi
Forrás: http://www.ctv.hu

Világhírű Halasi Csipke látható a Ceglédi Galériában

Világhírű Halasi Csipke látható a Ceglédi Galériában

A világhírű Halasi Csipkékből nyílt kiállítás a Ceglédi Galériában.

A csipke különlegessége elsősorban készítési technikájából adódik. A csipkevarrók 60 féle öltésvariációból merítenek és mintegy 500 fajta motívumot használnak fel a csipkekészítés során.

Gyönyörű csipkemunkák, ékszerek, ruhadíszek, asztalterítők. A Halasi Csipke 115. évfordulójának tiszteletére számtalan alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők a Galériában.

SZÉCSINÉ RÉDEI ÉVA, igazgató, Kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum: ,,A Halasi Csipke különlegessége elsősorban a készítési technikájából adódik, mert kézimunka. Rendkívül finom, lehelet vékony cérnából készül. A technikájának az alapja pedig hogy 60 féle különböző öltésvariációból meríthetnek a csipkevarrók. Minden egyes darabja különböző, egyedi, ebből a nagy öltésvariációból adódik a különlegessége. Ezenkívül a különlegességét adja még, hogy a megjelenített képi világa, a motívum világa a mai napig is varrjuk azokat a motívumokat, amiket a múlt század elején terveztek.”

De mindig vannak újak is, most mintegy 500 féle motívumot használnak fel a csipkekészítés során. A ceglédi közönségnek a legszebb darabokat hozták el, valamint a legújabb és legmodernebb csipkemunkákat.

SZÉCSINÉ RÉDEI ÉVA, igazgató, Kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum: ,,A 115 éves évforduló alkalmából kiírtunk tavaly egy csipketervezési pályázatot, annak meg vannak a díjazottjai, a tervek alapján elkészült csipkéket is elhoztuk megmutatni. Illetve a legújabb próbálkozásunkat is, hogy minél inkább használhatóvá tegyük a Halasi Csipkét ékszereket, modern keretbe foglalt csipkéket, illetve hoztunk ízelítőül a ruhára elhelyezett Halasi Csipkét, ami teljesen modern, bárki számára, alkalomra használható.”

A Halasi Csipke egyébként a múlt század elején élte reneszánszát, de most kezd újra közkedveltté válni.

SZÉCSINÉ RÉDEI ÉVA, igazgató, Kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum: ,,A szépség, a harmónia, a kiegyensúlyozottság, amit áraszt magából erre nagy szükség van a mai korban is. Mondhatom, hogy Halason és környékén és most már máshol is az ékszereknek nagyon nagy a sikere. Az elmúlt évben kezdtük a ruhákra elhelyezni a csipkét és nagyon bízunk benne, hogy ennek is sikere lesz a fiatalok és minden korosztály között.”

A kiállítás megnyitójára Szebeni Szilvia készült népdalcsokorral. A tárlatot február 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Ceglédi Galériában.

Forrás: ctv.hu

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció