Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Május 13. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyeztetik a balatoni turizmust az online kasszák?

Veszélyeztetik a balatoni turizmust az online kasszák?

Nehéz helyzetben érzik magukat a szobakiadók az online kassza kötelező használata miatt. Miközben a hagyományos szállodák jó része – hasonlóan a kereskedőkhöz – még mindig nem kapta meg forgalmazójától a megrendelt készüléket, a „zimmer frei” szolgáltatást végzők közül többen töröltették magukat a hivatalos nyilvántartásból, mondván, nem éri meg bajlódniuk az adminisztratív kötelezettséggel. A minisztérium szerint nem lesz fennakadás a nyári szezonban - írja a Magyar Nemzet.

Egyes vélemények szerint időzített bomba ketyeg a balatoni idegenforgalomban a szobakiadóknak is előírt online kasszák használata miatt. A Turizmusonline.hu hírportál tudósítása jelezte, a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség legutóbbi gyűlésén arra hívták fel a figyelmet, hogy veszélyezteti a nyári turisztikai szezon indulását, hogy az apartmanok, vendégházak kiadói, a falusi szálláshely-szolgáltatók és a fizetővendéglátással foglalkozó magánszemélyek is kötelesek az adóhatósághoz bekötött online kasszán keresztül jelenteni a forgalmukat, vagy könnyített esetben rendszeres adatszolgáltatást nyújtani az ügyfélkapun keresztül.

A Balaton környéki önkormányzatok azt tapasztalták, a magánszállásadók többsége nem is hallott a kötelezettségről, s amikor tudomást szereztek róla, sokan töröltették magukat a szobakiadói nyilvántartásból. Indoklásuk szerint ugyanis a minimális forgalmuk nem indokolja a jelentős kiadásokkal járó adminisztratív előírást. Ráadásul vidéken több olyan szobakiadó is akad, aki kevésbé járatos az internet kezelésében vagy a modern készülékek használatában, mert eddig kézzel írott számlát állított ki a vendégeknek. Habár erre a jövőben is lehetőség lesz, ha a számlákról a szobakiadó hetente összesített jelentést küld az adóhatóságnak.

A szövetség ülésén felszólaló polgármesterek úgy vélekedtek, hogy az online pénztárgép használatának kötelezettsége miatt elveszíthetik a Balaton környékén népszerű magánszálláshelyek egy részét, más esetekben pedig újra a feketegazdaság felé terelődik a forgalom. A szövetség ezért sürgős egyeztetést kezdeményez az adóhatósággal.

A szállodások is elégedetlenek a kasszapiacon uralkodó helyzettel, ugyanis nem csupán a kereskedők, hanem a turisztikai vállalkozások közül is sokan vannak olyanok, amelyek nem kapták meg a támogatási határidőig, vagyis április 30-ig a megrendelt gépet. Jelenleg a szektor vállalkozásainak csaknem a fele nem rendelkezik még az adóhivatalhoz bekötött kasszával. Igaz, könnyebbséget jelent, hogy 2015. január 1-jéig türelmi időt kaptak azok a szálláshelyek, amelyek vendégeiknek eddig is számlát (azaz nem nyugtát) bocsátottak ki. Ezeknek a vállalkozásoknak az év végig nem kell átállniuk az új rendszerre, hanem a kibocsátott számlákról havonta kell elektronikus jelentést küldeniük az adóhatóságnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.