Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Szeptember 05. 11:25, hétfő | Helyi
Forrás: infoCegléd

Veszélyes hétfő

Veszélyes hétfő

Egy tartalmas hétvége után az első, igazán embert próbáló feladat, amivel szembe kell néznünk, az a hétfő reggeli felkelés.

Ez, az első próbálkozásra kivitelezhetetlennek tűnő feladat kérlelhetetlenül ott tornyosul minden munkába és iskolába járó feje felett.

Mit tudunk róla?

A hétfő a hét első napja, másképp a „hét feje” vagy eleje. A bibliai hagyomány szerint a hét második napja, s többek között az arab országokban, az Egyesült Államokban, Görögországban, Grúziában, Iránban, Izraelben, Kanadában, Örményországban és Portugáliában ma is annak számít.



A hétfő a bibliai teremtéstörténet második napja, ennek megfelelően a római katolikus naptár is „Feria Secunda” (második ünnepnap) néven hivatkozik rá, görög neve pedig Δευτέρα (deutera), azaz „második”.

A római hagyomány a hétfőhöz a Holdat rendeli, ezért a legtöbb nyelvben ez a nap „a Hold napja” (lásd az angol Monday kifejezést, vagy a francia Lundi, az olasz lunedì és a román Luni.

Hogyan éld túl?

Egy japán kutatás szerint a hétfő - és főleg a hétfő reggel - a legveszélyesebb nap a héten. Ezt persze kutatás nélkül is pontosan tudja mindenki, aki ezen a szép, derűs reggelen egy vidám séta helyett a munkahelyén, vagy éppen az iskolában csücsül.

Az ún. „hétfő szindróma” nemcsak rosszkedvet okoz, hanem fáradtságot is, és elvonja a figyelmet a munkától, továbbá egyre több munkahelyi balesetnek is az elsőszámú okozója. A jelenség azóta van jelen, amióta az emberek munkába járnak, és mai rohanó világunkban egyre inkább felütötte fejét a veszélyes kór, melynek veszélyeit egyre többen felismerik.

Egy bölcs mondás szerint úgy indul a napod, ahogy elhatározod. Ha szeretnéd, és tényleg úgy akarod a hétfő is lehet egy kellemes és vidám nap.

Néhány tipp a túléléshez:

1. Kezd el a ráhangolódást már vasárnap és feküdj le időben. Így elejét veheted a túlzott fáradtságnak.

2. Készítsd össze még vasárnap este, a másnapra szükséges dolgokat, pl. vasalt ruhát, tízórait. Így könnyebben és gördülékenyebben indulhat a reggel.



3. Kezdd a hetet valami olyasmivel, ami garantáltan feldobja a napodat! Olvass elsőként egy vicces kör e-mailt amit egy barátodtól kaptál, vagy fusd át kedvenc újságod, weboldalad vicc rovatát.

4. Egy spanyol közmondás szerint: „Minden reggel nyelj le egy békát” Ez csupán annyit jelent, hogy azzal a feladattal kezdd a napodat, amelyikhez a legkevesebb kedved van. Ha ezen túl vagy, már csak jobb jöhet.

5. Vigyél egy kis változatosságot a napodba! Rendezd át az asztalod, vagy csak tegyél ki rá valami személyes holmit, ami felvidít nap közben! Találj ki magadnak valamilyen jó dolgot hétfőre. Habos kávé ebédszünetben vagy esti sport.

Ha ezeket észben tartod és nem süllyedsz bele a reggeli fáradtságba, észre sem veszed és máris vége a napnak. Jöhet egy újabb reggel, amit már könnyed akadályként ugorhatsz át!


Szép napot mindenkinek!
 

FirKata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció