Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 16. 10:13, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Veszélyben a ceglédi Hotel Aquarell

Veszélyben a ceglédi Hotel Aquarell

Felszámolás indult a Budaiút-Invest Beruházó Kft. ellen, amely korábban jelentős hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól a ceglédi négycsillagos Hotel Aquarell beruházáshoz.

A társaság 2 milliárd forint hitelt kapott az MFB-től, hogy megépítse a négycsillagos Hotel Aquarellt. A cég kiegészítő melléklete szerint a hitel a beruházás finanszírozásának 84 százalékát tette ki, a maradék 16 százalékot saját erőből akarták pénzelni, ehelyett végül további kölcsönöket vettek fel.

A szálloda az első vendégeket 2007 nyarán fogadta. A cégdokumentumok szerint a kezdeti években jelentős veszteséget halmozott fel és képtelenné vált az adósság fizetésére. A hitelt a társaság devizában vette fel, "nem szabad tehát megfeledkezni az árfolyam kedvezőtlen alakulásáról sem" - áll a cég kiegészítő mellékletében. Kiderül továbbá: "a cég jelentősebb tartalékokkal nem rendelkezett és jelenleg sem rendelkezik, ugyanakkor költségcsökkentésre is kevés lehetőség kínálkozik a magas fix költségek miatt".

A társaság tavaly 481 millió forint árbevétel mellett 148 millió forint veszteséget termelt, a könyvvizsgálói záradékban megjegyezték, hogy amennyiben a jövedelemszerző képesség nem javul, veszélybe kerülhet a hiteltartozás visszafizetése és fennáll a felszámolás veszélye.

A Magyar Nemzet júliusi cikke szerint a társaság 2010 decemberében még haladékot kapott az MFB-től a tőke- és kamattartozások kiegyenlítésére. A lap szerint a cégtulajdonos Hajdu Géza és élettársa időközben kiszervezte a szálloda működtetését egy szlovák vállalkozásba, így a bevételek ott csapódtak le, miközben a kötelezettség maradt az eredetiben.

Az MFB érvényesíteni szerette volna jelzálogjogát, de miután Hajdu és élettársa a hotelbe jelentette be állandó lakcímét, a város jegyzője nyáron úgy döntött, hogy a fejlesztési bank nem veheti birtokba a szállodát. Hajdu Géza egyébként Cegléd ismert vállalkozója, 2010-ben megkapta az Év vállalkozója elismerést.

hír forrása: index.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció