Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Szeptember 10. 21:04, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu

Vegyifegyver-támadás: hamis felvételek alapján vádolják Aszadot?

Vegyifegyver-támadás: hamis felvételek alapján vádolják Aszadot?

Azok a video- és fényképfelvételek, melyek elméletileg a Damaszkusz környéki vegyifegyver-támadások áldozatairól készültek augusztus 21-én, korábban készen voltak – közölte az orosz külügyminisztérium.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 24. ülésén nemzetközi szakértők meggyőző bizonyítékokat tártak fel arról, hogy a Damaszkusz környékén készült video- és fényképfelvételek, melyek elméletileg a vegyifegyver-támadások áldozatairól készültek augusztus 21-én, már korábban el voltak készítve – idézi az orosz külügyminisztérium kedden közzétett közleményét az Oroszország Hangja rádió honlapja.

„A hallgatóságnak több szemtanú vallomását mutatták be, akik elmondták, hogy Kelet-Hutában a gerillák vetettek be vegyi fegyvereket. Az aktivisták kutatásainak eredményeit és a szemtanúk vallomásait elküldték egy Szíriával foglalkozó független bizottságnak” – olvasható a külügyminisztérium közleményében.

Korábban már az Associated Press (AP) tudósítója is arról számolt be, hogy a Damaszkusz-külvárosi (gútai) felkelők állítólag beismerték, hogy ők voltak a felelősek azért a komoly nemzetközi visszhangot kiváltó vegyifegyver-támadásért, amit a nyugati hatalmak Bassár el-Aszad erőinek tulajdonítottak. Az AP tudósítója – az Infowars.com tudósítása szerint – állítólag számos interjút készített orvosokkal, helyi lakosokkal, lázadó harcosokkal és családtagjaikkal. Sokan közülük úgy vélik, hogy a lázadók a szaúdi hírszerzés főnökétől, Bandar bin Sultan hercegtől kaphattak vegyi fegyvereket.

Barack Obama amerikai elnök is a korábbinál óvatosabban fogalmaz már a Szíriára mérendő katonai csapás ügyében. Hétfőn lehetségesnek nevezte a beavatkozás elkerülését, ha valósnak bizonyul az az orosz és szíriai indítvány, amely szerint Damaszkusz nemzetközi felügyelet alá helyezné vegyi fegyvereit.
Kinek az érdeke?

Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense korábban kifejtette: azok a csoportok, amelyek végrehajtották a vegyifegyver-támadást, pontosan tudták, hogy ezzel a „rezsim átlép egy olyan határt”, amely elvileg külső beavatkozást is generálhat. Ezért a szakértő szerint a vegyi fegyveres támadás kizárólag bizonyos ellenzéki csoportoknak állhatott érdekében.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is arról beszélt: a vegyifegyver-támadás a szíriai ellenzék céljait szolgálta. Szerinte számos ponton sántít a felkelők verziója, miközben nyugati hatalmak ezekre a kétes információkra hivatkozva indítanának háborút Szíria ellen. Az ellenzékieknek természetesen létérdeke minden civil áldozatot a kormány nyakába varrni, hiszen így őrizhetik meg a nyugati közvélemény szemében a romantikus szabadságharcosok képét. Erre azonban rácáfol az, hogy többször bebizonyosodott: az ellenzékiek sem maradnak el kegyetlenkedés terén a kormányhű katonáktól.
December óta aggódnak a vegyi fegyverek miatt

A vegyifegyver-téma Szíria kapcsán decemberben került elő először, Washington amiatt aggódott, hogy Aszad rendszere „egyre gonoszabb fegyverekhez nyúl”, esetleg majd vegyi fegyvert is használhat. Januárban a francia Le Monde már tudni vélte, hogy Aszadék Homsznál vegyi fegyvert vetettek be, márciusban pedig Aleppónál halt meg kéttucatnyi ember harci gázoktól úgy, hogy a nyugati sajtó evidenciaként kezelte: a szír kormányzat tette. Obama újra és újra sietett figyelmeztetni Szíriát és Iránt: ha Aszad vegyi fegyvert vet be, Amerika megtorolja; a NATO pedig ugrásra készen várta az ENSZ jóváhagyását a támadáshoz.

Az ENSZ azonban nem szállított bizonyítékot a beavatkozáshoz, a megtorlásról szóló határozatot pedig Kína és az oroszok májusban újra megvétózták. A szír elnök ekkor azt nyilatkozta: sosem használna vegyi fegyvert a saját népe ellen, ha azonban mégis bevetette volna, annak nem tíz vagy húsz, hanem több ezer áldozata lett volna.

Címkék: Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).