Városlista
2020. október 30, péntek - Alfonz

Hírek

2011. November 05. 07:45, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Véget ért a Mars500 projekt

Véget ért a Mars500 projekt

Egy moszkvai intézet vállalta, hogy hat férfi részvételével szimulál egy Mars-missziót: az űrhajósok másfél éven át elzárva éltek. A projekt azonban a napokban véget ért, és a férfiak ismét 'visszatérhettek a Földre'.

A Mars500 projekt célja az volt, hogy a tudósok megfigyeljék, hogyan birkózik meg az emberi test egy hosszabb űrutazással - vagyis hogy milyen lenne az, ha űrhajósokat küldenének például a Marsra. A példátlan vállalkozás minden érdeklődőt lenyűgözött világszerte, hiszen az önkéntesek így másfél éven át acélcsövekbe zárva élték mindennapjaikat - írja a BBC.

A tanulmány során egy Marsra szállást is szimuláltak: ennek során három űrhajós a megfelelő védőöltözetbe öltözve sétát tett a homokkal felszórt, zárt udvaron. A tudósok elmondták: a kísérlet ideje alatt minden rendben zajlott, és egyelőre úgy tűnik, hogy a résztvevők szervezete is jól reagált a megterhelő körülményekre.

A Mars500 projektnek köszönhetően immár látjuk, hogy nem megvalósíthatatlan egy hosszabb űrutazás sem, így már bizonyos, hogy a jövőben elindulhatnak majd olyan missziók, amelyek során az űrhajósok akár távoli bolygókra is eljuthatnak - mondta Diego Urbina, az egyik résztvevő.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 30. 17:01, péntek | Belföld

Minden tizedik járműtulajdonos vált biztosítót a kampányidőszakban

A novemberi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban még mindig több mint 1,1 millió gépjármű érintett, az elmúlt évek tendenciái alapján minden tizedik tulajdonos biztosítót vált

2020. Október 30. 15:00, péntek | Belföld

Az Országos Vérellátó Szolgálat nem végez PCR-mintavételt

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a koronavírus-gyanú miatt levett PCR-tesztek laborkivizsgálásában vesz részt, mintavételt nem végez - tájékoztatta a szolgálat csütörtökön az MTI-t.

2020. Október 30. 13:07, péntek | Belföld

Elítéltek egy nevelt lányait zaklató férfit

Nevelése alatt álló lányok sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt első fokon tizenöt év börtönre ítélt egy pedofil férfit a Budapest Környéki Törvényszék.

2020. Október 30. 11:03, péntek | Belföld

Januártól tetőtér-beépítéséhez is igényelhető a csok

Rengeteg jelzés érkezett arról, hogy nagyon sokan szeretnének többgenerációs otthonban élni, ennek segítésére január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető