Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 18. 07:11, vasárnap | Kék hírek
Forrás: OrintPress

Védjük a katasztrófát? Új nevet keresnek a tűzoltók

Védjük a katasztrófát? Új nevet keresnek a tűzoltók

A tűzoltók és a közvélemény által is elutasított katasztrófavédelem szó esetleges kiváltásának érdekében a lánglovagok.hu javaslatokat vár az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság új nevére.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a polgári védelem és az állami tűzoltóság integrációjával 2000. január 1-jével jött létre. E két szakterület egy szóban való kifejezésére jött létre ez az új magyar szó: katasztrófavédelem. Az elnevezés már kezdettől fogva ellenérzést váltott ki a tűzoltókban, hiszen a sajtóban sokszor nevezték őket katasztrófavédelmi szakembereknek, mely miatt kézzel-lábbal tiltakoztak, persze többnyire csak egymás között morgolódva. A közvélemény is elutasította, annak vélt értelmetlensége miatt, de maga a kifejezés nyelvtanilag helyes, hiszen egy jelentéstömörítő összetételről van szó.

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok 2012-es államosításával az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lényegében teljhatalmat kapott. Hatalmas átnevezési hullám kezdődött, melynek eredményeképpen még a tűzoltómúzeum és a tűzoltózenekar is katasztrófavédelmis lett. A tűzoltóság szót kiirtották, és folyamatosan ezt szajkózzák: 'katasztrófavédelem tűzoltó egységei' – írja a langlovagok.hu.

A biztosítékot leginkább az verte ki, amikor a tűzoltókat a sajtóban katasztrófavédőknek kezdték titulálni. Ez az amire már a jelentéstömörítő szóösszetételt sem lehet ráhúzni. A Lánglovagok.hu tűzoltóportál Facebook csoportjában ezzel kapcsolatban egy szavazás is indult. Csaknem 800-an nyilvánítottak véleményt, a válaszadók 95 százaléka pedig teljességgel elutasította az elnevezést.

A Belügyminisztérium (BM) már 2004-ben fontolgatta a szervezet nevének megváltoztatását. A katasztrófavédelemmel és tűzvédelemmel összefüggő jogszabályok jelentős változtatását előirányzó koncepció indoklása szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság neve azt a téves képzetet keltheti, hogy egy új feladatkörökkel felruházott, új szervezett jött létre. A minisztérium az OKF nevét Országos Tűz- és Polgári Védelmi Parancsnokságra vagy Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Parancsnokságra változtatta volna. Ebből azonban semmi sem lett.

Most az olvasókon a sor. Itt a lehetőség, hogy új nevet javasoljanak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, és ezzel megadják a lehetőséget arra, a katasztrófavédelem elnevezés, melyet több mint 10 éve nem sikerült lenyomni az emberek torkán, végképp eltűnjön – olvasható a szakmai híroldalon. Az ötleteket oldal üzemeltetői egy esetleges rövid indoklással a javaslat@langlovagok.hu címre, vagy a fórumban a Katasztrófavédelem helyett című topikba április 1-jéig várják, a legjobb elnevezéseket pedig szavazásra bocsátják.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség/ archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:09, kedd | Kék hírek

Fókuszban a gyorshajtók

A gyorshajtás még mindig vezető baleseti ok. A ROADPOL akció ennek visszaszorítását célozza meg.

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.