Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Augusztus 27. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: infoCegléd

Védjeggyé vált a Ceglédi Csíramálé

Védjeggyé vált a Ceglédi Csíramálé

A csíramálé a magyar népi konyha egyik majdnem feledésbe merült édes, búzából készült remeke, melyet Jókai Mór: Az Aranyember című regényében „fenséges, mézédes csíramálé”-ként jellemzett.

A csíramálé vagy más néven csiripiszli, egy gabonából készült étel, mely magas tápértéke miatt nagyon egészséges is. A búza csíráztatása után a szemeket ledarálják, kis mennyiségben lisztet kevernek hozzá és hagyományosan kemencében, vagy sütőben kisütik. A csírázás során a magban lévő keményítő enzimek segítségével átalakul cukorrá, így kellemes édeskés ízt kölcsönöz a málé állagú ételnek.

Ezzel az ízletes és olcsó édességgel a ceglédi piacon is találkozni, kész, vagy akár otthon elkészíthető folyadék formájában.
Idén összesen 35 termék gyártója kap jogosultságot a HÍR (hagyományok, ízek, régiók) védjegy használatára, így 83-ra bővül Magyarországon a védjegyet viselő termékek száma.

A Vajdahunyadvárban augusztus 27-én és 28-án hagyományos, különleges magyar termékeket kóstolhatnak és vásárolhatnak az érdeklődők. A rendezvényen az ország különböző területeiről származó a hagyományok, ízek, régiók (HÍR) gyűjteményben szereplő termékek előállítói mutatkoznak be termékeikkel.
A HÍR gyűjtemény Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeit fogja össze, amelyben a 300 termék szakmai-történeti leírása is megtalálható, régiónként és azon belül ágazati bontásban.

A HÍR Bizottság döntése alapján a ceglédi csíramálét az elismert HÍR védjeggyel tüntették ki. A ceglédi csíramálé mellett még védjegyet kaptak más tájak gasztronómiai különlegességei is, így a böszörményi dübbencs, és a kemencés borjúkötél is.
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció