Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Szeptember 28. 14:10, hétfő | Helyi

Varázslatos este a Ceglédi Nagytemplom udvarán

Varázslatos este a Ceglédi Nagytemplom udvarán

Fényfestéssel kísért koncerttel zárult a XX. Kossuth Toborzó

Akik vasárnap kilátogattak a koncertre, hatalmas élménnyel térhettek haza. Petrik G.Band és meghívott vendégei zenéltek. A zenekar alapvetően jazzes érdeklődésű, de a klasszikusok, blues sem áll távol tőlük, mint ezt az este is bizonyította.

A kettős csoda aztán akkor kezdődött, amikor beesteledett, s a templom kupolája és néhány fény adott sejtelmes világítást. A felcsendülő zenével egy időben megkezdődött egy olyan képi megjelenítés, amitől mindenki szeme-szája elállt. A zene ritmusára, hangulatára hangolva, simulva képek, történések vetítődtek fel a templom falára, s olyan jelenetek rajzolódtak ki egyik pillanatról a másikra, hogy nem tudta az ember hirtelen a zenét és a képeket összehangolni, értelmezni. A képzelőerejét kellett bevetni, hogy mindezt összerendezze. A technikai része a vetítésnek egy alulról megvilágított 1x2 méteres üveglapon történt, egy szolnoki művész keze nyoma által, aki a homokot szórta, s egyedi látásmóddal alkotta a történeteket.

Egyszer, a zenéhez igazodva egy szem nézett ránk, majd a szem átalakulva egy ajtón belépő ember alakká változott, s utána egy erdőben találtuk magunkat. A zeneszám ahogy változott, a következő percekben egy zenekar vetítődött a falra, majd hirtelen akrobatikus alakokkal telt meg a kép. Képsorok, mozdulatok történetek, emberi sorsok, vívódások vonultak fel előttünk a zene világával karöltve, s elemi erővel. A homokkép vetítés és zene egyenrangú elemként, mintegy egymást erősítve, kiegészítve adott hatalmas élményt.

Nagyon jó lenne, ha több ilyen élményben lenne részünk, s mindez Cegléden!

Dr. Füléné Magda
fotó: Kisfaludi István

Címkék: Kossuth Toborzó

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció