Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 01. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Van megoldás, ha nem vesznek fel főiskolára vagy egyetemre

Van megoldás, ha nem vesznek fel főiskolára vagy egyetemre

Nem kell kétségbe esniük azoknak a fiataloknak, akiknek első nekirugaszkodásra nem sikerül a főiskolai vagy egyetemi felvételijük.

Az állam nekik két éves ingyenes szakmaszerzésre ad lehetőséget. 'Közeledik a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése, így ideje gondolni arra is, hogy mi lesz akkor, ha nem sikerül felvételt nyerni a hőn áhított szakra' - mondta Virág Gergő, a Klebelsberg Kuno Szakközépiskolát fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.

Már egy hónap sincs hátra az idei egyetemi, főiskolai ponthatárok kihirdetéséig, amelyet országszerte több tízezren várnak. A tény azonban az, hogy a felsőoktatás elmúlt években megkezdett átalakítása miatt mind több fiatalnak kell felkészülnie arra: nem, vagy nem abban az évben tud tanulmányokat kezdeni abban az intézményben, melyet kiválasztott magának. Ebben a helyzetben, egyáltalán nem 'pótlólagos', hanem a munkaerőpiaci-érték szempontjából reális megoldás lehet az államilag támogatott, zömében két tanéves szakképzés választása.

'Az a 18-19 éves fiatal, akinek első nekirugaszkodásra nem sikerül a felvételije, mérlegelhet úgy, hogy él a jogszabály által biztosított ingyenes lehetőséggel, és két évet szakmaszerzésre áldoz, hogy a következő évben vagy a szakmai záróvizsgáját követően próbálkozzon újra a felsőoktatás világában' - fogalmazott Virág.

'Így olyan, a fenntartásunk alatt működő intézményekben is megszerezhető képesítéseket, érdekes, jó kereseti lehetőségeket kínáló szakmákat lehet megszerezni, amellyel még egy később, esetlegesen sikertelen felvételi esetén is reális esély van a munkaerő-piaci érvényesülésre, azaz egy állás megszerzésére és egzisztencia építésére' - tette hozzá Virág Gergő, a Klebelsberg Kuno Szakközépiskolát működtető oktatási központ vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár