Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Március 04. 00:17, vasárnap | Helyi
Forrás: infoCegléd

Változott a receptfelírási rend

Változott a receptfelírási rend

Márciustól többet járhatunk a paitkákba.

Életbe lépett a háromhavi gyógyszerfelírásra vonatkozó szabályozás szigorítása, ezentúl csak úgy írhat fel egyszerre többhavi gyógyszeradagot az orvos, ha a vényeken külön feltünteti, hogy a második, illetve harmadik hónapra való gyógyszeradag mikortól váltható ki.

Az egészségügyi államtitkárság beszámolója szerint ugyanakkor indokolt esetben – kizárólag betegellátási érdekből – az orvos eddig is és a jövőben is rendelhet egy hónapnál nagyobb mennyiséget, ha az eddigi szabályozásnak megfelelően a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon egyebek mellett feltünteti a 30 napi adagot meghaladó gyógyszerrendelés indokát, hogy a rendelt gyógyszer meddig elegendő.

Az eddig hatályos szabályok szerint az azonos időpontban felírt – 90 napig érvényes – vények akár egyidejűleg is kiválthatók voltak. Március elsején viszont hatályba lépett az a változás is, amelynek értelmében az orvosnak az azonos időpontban felírt vényeken külön-külön fel kell tüntetnie, hogy a második és harmadik hónapra felírt gyógyszeradag mikortól váltható ki. Ezeket az időpontokat úgy kell megadni, hogy a beteg minden adaghoz időben tudjon hozzájutni. Ezért az így felírt vényeknek az orvos által megjelölt időpontot megelőző 7. naptól már kiválthatók lesznek a gyógyszertárba.

A betegek gyógyszerköltségein felül is számos előnnyel jár az új rendszer a lakosság számára – közölte az államtitkárság, kiemelve: fontos szempont lehet az is, hogy az egyes gyógyszerkiváltáskor a gyógyszerésznek lehetősége van a beteg állapotáról, gyógyszeres kezelésének eredményességéről kérdéseket feltennie, így szükség esetén a beteg "egészségének védelmében javasolhatja a kezelőorvos felkeresését" – tették hozzá. Ráadásul – mint az államtitkárság megjegyezte – korábban rendszeresen az is előfordult, hogy a megnövekedett gyógyszerigények miatt, amikor a betegek többhavi adagot kívántak egyszerre kiváltani, hiány alakult ki a patikákban. A módosítással a gyógyszertárak is jobban fel tudnak készülni készleteikkel a folyamatos gyógyszerellátás biztosítására – írta az államtitkárság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció