Városlista
2021. március 1, hétfő - Albin

Hírek

2013. Január 20. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Változnak a jogosítványszerzés feltételei

Változnak a jogosítványszerzés feltételei

Több ponton is változnak a vezetői engedély megszerzésének feltételei 2013. január 19-től. A kormány célja a változtatással – túl az uniós kötelezettség teljesítésén – a közúti közlekedés biztonságának javítása. A Nemzeti Közlekedési Hatóság új engedély kategóriákat vezet be, és legalább 3 évvel emeli a különböző jogosítványok megszerzéséhez szükséges alsó korhatárokat.

A közlekedésbiztonság szempontjából kiemelten fontos tényező a fokozatosság elvének érvényesülése. Az eddigi előírásoknak megfelelően továbbra is 14 éves kortól szerezhető jogosítvány legfeljebb 50 cm3 hengerűrtartalmú járműre, azonban az úgynevezett nagykategóriás közlekedéssel kapcsolatos vezetői engedély megszerzésének feltételeiben történtek változások.

A kormányrendelet változásaiból az alábbiak érdemelnek kiemelt figyelmet:

- 2013. január 19-ét követően a 14. életévét betöltött fiatalok szerezhetnek „AM” kategóriás vezetői engedélyt (legfeljebb 50 cm3 hengerűrtartalmú, kétkerekű-, háromkerekű segédmotoros kerékpár, könnyű négykerekű motorkerékpár). Az „AM” bekerült a nemzetközi kategóriák közé, viszont a 16. életév betöltéséig csak belföldön jogosít vezetésre.

- 2013. január 19-től az „A2” alkategóriában (legfeljebb 35 kW teljesítmény) is elkezdődik a járművezető képzés. Az ezen határnap előtt megszerzett „A korl.” vezetői engedély kategória helyett a közlekedési igazgatási hatóság kérelemre – külön tanfolyami vagy vizsgakötelezettség nélkül – „A2” kategóriára érvényes vezetői engedélyt ad ki.

- Az „AM” kategória megjelenésén túl 2013. január 19-től megjelenik tehát az „A2” alkategória (korhatár: 18. életév) és a „B1” alkategória (négykerekű motorkerékpárok, korhatár: 16. életév). Ezzel egyidejűleg megszűnik az „M” és az „A korl.” kategória képzése.

Egyéb korhatár módosítások:
- „A” kategória (motorkerékpár) esetében 21. életévről 24. életévre,
- „C” kategória (tehergépkocsi) esetében 18. életévről 21. életévre,
- „C+E” kombinált kategória (tehergépkocsi nehéz pótkocsival) esetében 18. életévről 21. életévre,
- „D” kategória (autóbusz, illetve könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény) esetében 21. életévről 24. életévre,
- „D+E” kombinált kategória esetében 21. életévről 24. életévre változott a vezetői engedély megszerzésének alsó korhatára.

Címkék: jogosítvány

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 01. 18:00, hétfő | Belföld

Növelte a lekötött Pfizer-vakcina mennyiségét Magyarország

Az eddigi 6,5 millió helyett már 10 millió 870 ezer adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kötött le Magyarország, ezzel is növelve az ilyen típusú védőoltás mennyiségét az országban

2021. Március 01. 16:08, hétfő | Belföld

Országosan védett lápot is érintett a fonyódi nádastűz

A Fonyód határában lévő berekben hétvégén leégett 127 hektárnyi nádas, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos

2021. Március 01. 14:04, hétfő | Belföld

Vesztegetéssel vádolnak egy volt iskolaigazgatót

Vesztegetéssel vádolja a Fővárosi Főügyészség egy fővárosi kéttannyelvű, ingyenes közoktatási intézmény egykori igazgatóját, mert a vád szerint több esetben pénzt kért külföldi szülőktől azért,

2021. Március 01. 12:01, hétfő | Belföld

Merkely: a jelenleg cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.