Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. December 03. 08:48, péntek | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Valószínűleg omikron variánssal fertőződötteket találtak Romániában

Valószínűleg omikron variánssal fertőződötteket találtak Romániában

Nagy valószínűséggel az omikron variánssal fertőződött meg két, Dél-Afrikából érkezett román állampolgár, azok közül, akiknek pozitív lett a bukaresti katonai repülőtéren kedden elvégzett koronavírus-tesztje

- közölte csütörtökön Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

A román kormány vasárnap döntött arról, hogy különjáratot indít Johannesburgba, amely visszahozza azokat a román állampolgárokat, akik a dél-afrikai térségben rekedtek, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus ragályosabbnak tartott, omikronnak nevezett változatának megjelenése miatt.

A bukaresti katonai repülőtérre kedden megérkezett gép hetven - azonnal letesztelt és karanténba küldött - utasa közül három koronavírus-tesztje lett pozitív: ezeket a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzésnek vetették alá a bukaresti Cantacuzino Immunológiai és Közegészségügyi Kutatóintézetben, de ennek eredményére általában több napot kell várni.

Az egészségügyi miniszter csütörtökön újságírók érdeklődésére válaszolva vélekedett úgy, hogy az omikron variánsról lehet szó két Dél-Afrikából hazatért utas esetében, ugyanis az ő mintájukon már a szekvenciális eljárás elején több mutációt fedeztek fel. Rafila hozzátette: egy Vaslui, illetve egy Brassó megyei utasról van szó, mindketten tünetmentesek és be vannak oltva, akiket otthoni karanténban tartanak orvosi megfigyelés alatt. A harmadik pozitív tesztet a nagybányai rögbicsapat egyik tagjánál mutatták ki.

A tárcavezetőt a zöld igazolvány munkahelyi bevezetésének a román parlamentben elakadt törvénytervezetéről is kérdezték. Rafila kifejtette: olyan politikai megállapodást javasol a koalíció erről tartandó jövő heti egyeztetésén, amely a mérhető fertőzési mutatók alakulása függvényében, átlátható módon vezeti be, illetve függeszti fel az igazolvány használatát. Rafila azt kérte, hogy a "zöld igazolvány" kifejezést hagyják meg az Európai Unió által utazási célokra bevezetett iratnak, a belföldi használatú, védettségi tanúsítványt pedig nevezzék "Covid", vagy "Stop-Covid" igazolványnak.

A román kormány csütörtökön Marokkóba is különjáratot indított, hogy hazahozza azt a 127 román állampolgárt, akik ott kérte konzuli segítséget. A román külügyminisztérium közleménye szerint a csütörtök este Bukarestbe visszatérő különjáraton 15 lengyel, 13 horvát, tíz magyar, négy bolgár, három német, három görög, két szlovén, két litván és egy osztrák állampolgárnak is helyet biztosítottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.