Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Április 21. 11:43, kedd | Helyi
Forrás: Ceglédinfo

Válogatás hat évtized képeiből

Válogatás hat évtized képeiből

Markovics Ferenc kiállítása a gimnáziumban

A Ceglédi Kossuth Gimnazisták Öregdiák Egyesülete rendezvénysorozatának legutóbbi vendége Markovics Ferenc volt. A Balázs Béla-díjas, Érdemes művész, Kiváló művész fotóiból április 17-én a gimnázium dísztermében nyílt kiállítás, Válogatás hat évtized képeiből címmel. A műsorvezető szerepében dr. Koltói Ádám előbb rövid tárlatvezetést tartott, majd kötetlen beszélgetésen mutatta be a vendéget.



Markovics Ferenc sokoldalú egyéniség. Fotóművész, fotóriporter, standfotós, képszerkesztő, jó tollú újságíró. Fotóalbumainak szövegeit is rendszerint ő írja, de a szóval is ügyesen bánik, igazi társasági ember, kitűnő előadó, élvezet volt őt hallgatni.



A ceglédi fotószakkörben sajátította el a fényképezés alapjait, Tóth István segítségével. Szeretettel emlékezett a gimnáziumi éveire, egykori osztályfőnökére, Velkey Imrére. Életének meghatározó része volt az a közel húsz év, amit a MAFILM-nál töltött, standfotósként. Itt alkalma nyílt baráti kapcsolatot kialakítani olyan ismert művészekkel, mint Makk Károly, Huszárik Zoltán rendezők, vagy Darvas Iván, akivel mindig együtt sakkoztak a forgatási szünetekben, a legendás Tóth Janó, a Macskajáték operatőre, akit ő a szakma egyik legjobbjának tart, vagy Hernádi Judit, akivel még ma is leülnek egy kávé mellett beszélgetni.



Markovics Ferencnek számos fotóalbuma jelent meg, többek közt az Országházról, a légzésbénultaknak otthont adó Baba utcai Házról, a legutóbbi pedig RögzítőSHOW címmel, 2011-ben. A kamerát még ma is kézbe veszi, nemrégiben Csányi Vilmosról, Sándor Györgyről, Juhász Ferencről készített humoros portrékat, ezek is láthatók a gimnáziumban.

Szöveg: Czinege Imre
Képek: Kisfaludi István és Markovics Ferenc

>> a kiállítás néhány fotója

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció