Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Február 07. 16:17, hétfő | Helyi
Forrás: InfóCegléd

Valentin nyomában

Valentin nyomában

Egyszer csak betört az életünkbe Valentin. Kérdés nélkül árasztott el mindent jelképének számító piros szívekkel, szerelmet hirdető állatfigurákkal, csipkével és illatgyertyákkal. Sokakból ellenérzést vált ki ez az érzelmekkel tú

A hiedelmekkel ellentétben nem egy új keletű marketingőrületről van szó. S bár itthon sokáig nem hallottunk róla, igen csak komoly múltra tekint vissza. Számos legenda kering e nap valódi eredetéről, az igazság azonban máig jótékony homályba burkolódzik, mindössze annyi biztos, hogy a keresztény és ókori római tradíciókhoz egyaránt van valami köze. A Vatikán a mai napig 17 szent Valentint tart számon, akik közül többen mártírhalált haltak. Közülük több Valentint is azonosítottak már a neves ünnep szülőatyjaként. A legtöbb esetben a névazonosság határozza meg a legendák alapját. Íme, néhány a legnépszerűbb történetekből:

Egyesek szerint Valentint a keresztény vallás üldözése idején, hitéért börtönbe zártak, majd halálra vertek eme jeles napon. Börtönben töltött napjai idején a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak: "Ne felejtsétek el Valentint!" és "Szeretlek benneteket!" A legenda fokozása ugyanerről a férfiról úgy ír, hogy rabsága alatt beleszeretett a börtönőr vak lányába és utolsó üzenetét neki írta, mely így szólt: „A te Valentinod!” – de még így is messze járunk, bár a képeslapokon ma is visszaköszön ennek a szerencsétlenül járt fiatalnak az utolsó üzenete.

A következő történet kicsit már közelít napjaink Valentin-napi szokásaihoz. Eszerint Valentin pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, aki átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket, mivel úgy gondolta, hogy az egyedülálló katonák sokkal lojálisabbak családos társaiknál. Őt is megölték.

Egy másik kevésbé személyhez kötődő kedves történet a Rómát alapító testvérpárhoz kötődik.
A rómaiak február 15-én tartották Lupercalia ünnepét, amit Romolus és Remus tiszteletére rendeztek. Ezen az ünnepen kecskéket és kutyákat áldoztak az isteneknek. A szertartás részeként a leölt állatok vérébe mártott kecskebőr szíjjal (ezt az eszközt februa-nak nevezték, innen ered a Február hónap elnevezése) jelképesen megpaskolták a fiatal lányokat. A még gyermektelen nők örömmel fogadták a talán furcsának tűnő hagyományt, mert azt tartották, hogy ezzel termékenyebbé válhatnak és könnyebben szülhetnek. A nap végén a város hajadonjai urnába dobták a nevüket tartalmazó jeleket, amiket a nőtlen férfiak nap végén kihúztak, és velük töltötték az estét, sőt, sok esetben a kisorsolt lánnyal házasságot is kötöttek. Ez az igencsak pogány szokás természetesen nem váltotta ki az egyházfők tetszését, ezért végett vetettek Luperca ünnepének.

A rómaiak után a 14. századból maradtak fent írások, miszerint ezen a napon párokat sorsoltak össze. 1446-ban az angolokhoz is eljutott a híre, és az 1780-as évektől már nyomtatták is a barátságkártyákat. Az amerikaiak az 1700-as évek elejétől ünneplik február 14-ét, az 1840-es években pedig már a nyomtatott Valentin napi üdvözlőkártyák is megjelentek. Franciaországban pedig egész verseskötetek jelentek meg már az 1700-as években.

Ennek ellenére, mifelénk a rendszerváltásighallani sem lehetett erről, ezért is nagy az ellenérzés, miszerint amerikai, nyugati piacorientált ünnepről van szó, ami a buzgó keresletnek hála, mára így is van, de csak rajtunk múlik, hogy részt veszünk e ebben, vagy sem.

FirKata

Küldj valentinnapi üdvözletettet szeretteidnek!

Képeslapküldő



Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció