Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 31. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Választás 2014 - Iránymutatást fogad el az NVB a 150 méteres kampányhatárról

Választás 2014 - Iránymutatást fogad el az NVB a 150 méteres kampányhatárról

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a héten iránymutatást fogad el a közterületi kampánytilalom megsértésével kapcsolatban. Iránymutatás kiadására azért van szükség, mert általános kampánycsend ugyan nem lesz, de az új választási törvény azt írja elő, hogy a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

A testület vasárnapi ülésén úgy döntöttek, szükség van iránymutatás kiadására, majd a korlátozással kapcsolatban sorra vették azokat a kritikus kérdéseket, amelyek felmerülhetnek a szavazás napján. Az egyes kérdésekről kialakult többségi vélemények, elvek alapján a Nemzeti Választási Iroda (NVI) készíti majd el az iránymutatás-tervezetet.
Az ülésen Pálffy Ilona, az NVI elnöke arról adott tájékoztatást, hogy a 150 méteres határokról valamennyi szavazókörnél térképet készíttettek, és azokat helyben majd ki is függesztik.
Az ülésen felvetett kérdések között szerepelt, hogy a közterületi kampánytilalom megsértésének minősül-e, ha a 150 méteres körön kívülről, de a szavazóhelyiségbe behallatszódóan hangosbemondón kampányolnak egy párt mellett; lehet-e a körön belül a médiának nyilatkozni; emblémákkal, zászlókkal lehet-e közlekedni az utcán; lehet-e gépkocsikon, "mozgó reklámhordozóként" elhelyezett plakátokkal közlekedni, illetve parkolni a szavazóhelyiségek előtti közterületen; mi a helyzet azokkal a felmatricázott tömegközlekedési járművekkel, buszokkal, villamosokkal, amelyek menetrend szerint közlekednek egy szavazókörnek helyet adó épület előtt.
A testület elvetette, hogy a tervezetbe kerüljön be Litresits András MSZP-delegáltnak az a javaslata, amely szerint április 6-ára, a szavazás napjára a 150 méteres körön belül el kellene távolítani az ott közterületen elhelyezett plakátokat, a szocialisták delegáltja szerint ugyanis a jogszabály alapján a már felragasztott plakát is kampánytevékenységnek minősül.
Az ülésen többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy a területi kampánytilalom a törvény szerint csak a közterületekre vonatkozik, a magánterületekre, így például a lakóházakra, azok kertjeire már nem.
Az NVB iránymutatásai a törvény értelmében a választási szerveknek szólnak és rájuk nézve sem kötelező érvényűek, lényegében a testület többségi álláspontját tükrözik, és azokkal a helyes jogalkalmazást kívánják segíteni.
Az ülésen az NVI arról adott tájékoztatást: magánszemélyek azzal keresték meg a testületet, hogy kitöltött, fénymásolt ajánlóíveket juttattak el hozzájuk, és ezek a dokumentumok szerintük felvetik a hamisítás lehetőségét. A másolatokat "közérdekű bejelentésként" küldték meg az NVB-nek, azt kérve, a testület folytasson le vizsgálatot az ügyben, és állítsa helyre a törvényes rendet.
Patyi András elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az NVB-nek nincs nyomozóhatósági jogköre, ezért javaslatára a testület úgy döntött, a kapott iratcsomagot azonnali hatállyal továbbítja a hatóságnak.

Címkék: OGY2014-NVB

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk