Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. December 10. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Válás közös hitellel – Ki fizeti tovább?

Válás közös hitellel – Ki fizeti tovább?

Válás esetén ki fizeti tovább a közös hitelt? Az egyik fél nem fizetése esetén, hogyan kötelezhető a fizetésre? Erre keresi a választ az onlinejogsebesz.hu segítségével egy olvasó.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Volt férjemmel vettünk egy lakást 50-50 százalék tulajdoni résszel, amelyre hitelt vettünk fel. Az adós a volt férjem, én adóstárs vagyok. Elváltunk, hivatalosan 2014.novemberben. 2014. december óta a férjem nem fizeti a hitel felét. Van egy közös gyermekünk. Közös megegyezéssel váltunk el, amelyben az ingatlanról csak annyi volt, hogy megegyeztünk. (Persze ez nem volt igaz) Jelenleg a kislányommal élek a lakásban, volt férjem külföldön dolgozik 6 havonta szokott hazalátogatni. Anyukám azért ment vissza dolgozni, hogy nekünk segítsen, ő fizet havonta volt férjemmel közös számlára. Van egy közös számla, aminek a volt férjem a tulajdonosa, én társkártyával rendelkezem, erről vonnak mindent, illetve erre küldi a gyerektartást. A lakás törlesztő részlete jelenleg 55-60 ezer Ft körül van (plusz rezsi) Árfolyamgát van rajta, ami azt jelenti, ha lejár felmehet, akár 100 ezerre is. Én úgy tudom, hogy a férjemnek fizetnie kell a ráeső részt (a törlesztő részlet felét) havonta, de nem hajlandó. Persze ő azt szeretné, ha eladnánk, akkor lakni sem tudnánk hol, illetve még 3 milliót kéne a bankba befizetni. Ön szerint jogosan várom volt férjemtől a havi törlesztő részlet felét? Hogy kötelezhető fizetésre? Van erre valamilyen dokumentum? T.!Köszönöm előre is!
2014. 11. 06.


Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Mielőtt választ adnék a kérdésére, tisztázni kell néhány dolgot az Ön problémájában. Ugyanis élesen külön kell választani azt a jogviszonyt, ami Önt és férjét a hitelszerződés folytán a bankhoz fűzi (1), és azt ami Önök kettejük, férje és Ön között, mint volt házastársak között fennáll (2). Sőt van egy harmadik jogviszony is, ami Önöket, mint a hitelszerződés szerinti egyetemes adóstársakat összefűzi (3). Mindhárom jogviszonyra más-más szabályok vonatkoznak.

Ad (1): A bankkal fennálló jogviszonyban Önök a bankkal szemben egyetemleges adóstársak, ami azt jelenti a Polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint, hogy mindketten tartoznak az egész tartozással. A bank bármelyik adóstárstól követelheti az egész tartozást, de ha az egyik fél már mindent kifizetett, többet a másiktól sem követelhet. A banknak csak egy a fontos, hogy a pénzéhez jusson. Mindegy neki, hogy melyik adóstárs fizet. Nincs olyan kötelessége, hogy a tartozást megossza az adósok között. Ebből az következik, hogy ha a férje nem fizet, a bank joggal követeli Öntől az egész tartozást.

Ad (2): Önök, mint volt házastársak, meg kell, hogy osszák egymás közt a házastársi közös vagyont. A közös vagyonba nemcsak a meglévő vagyontárgyak (pl autó, lakás, mosógép, hűtőszekrény) tartozik bele, hanem a házasság idején felvett tartozások is. A tartozások megosztása csak közös megállapodással lehetséges, mivel a bíróság a vagyonjogi perben nem léphet túl az egyetemlegesség szabályain, és nem hozhat olyan rendelkezést, mely a bankkal, mint a házastársakon kívül álló féllel fennálló szerződésből fakadó kötelezettségeket a bankot érintő módon módosítja. Ezenkívül számításba jön még az a szabály is, hogy csak lejárt követelést lehet bíróság előtt érvényesíteni, ami annyit jelent, hogy csak azoknak a törlesztő részleteknek a megosztását követelheti bíróságon, amit Ön az életközösség megszakadását követően az ítélethozatalig egyedül fizetett. A követelését ugyanis az teszi lejárttá, hogy Ön azt az összeget, amit követel, kifizette.

Ad (3): A Polgári törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy az egyetemleges adóstársak a hitelszerződés megszűnésekor kötelesek elszámolni egymással. Ilyenkor lehet elfelezni a tartozást, és követelni a férjétől, hogy fizessen annyit, amennyi a tartozás felét kiteszi.
Kérdésére válaszolva: Ön jogosan várja, hogy a férje fizesse a törlesztőrészletek felét. Ezt a követelését azonban bíróságon csak a már kifizetett törlesztő részletek tekintetében érvényesítheti. A jövőre nézve nincs mód Őt fizetésre kényszeríteni. Csak a szerződés megszűnésekor követelheti tőle a helyette kifizetett részletek felét.
Sajnos a férjének is lehet követelése Önnel szemben. Ön ugyanis ellenszolgáltatás nélkül használja az Ő fél tulajdoni hányadát. Ilyen esetekben az elköltözött fél többlethasználati díjat követelhet, aminek összege az Önök lakásának normális bérleti díjának fele. A férje által követelhető többlethasználati díjat csökkenti az a tényező, hogy a közös gyermeket Ön neveli.

Összegzésként elmondható, hogy az Önök problémája csak az Önök szerződésével oldható meg. Megegyezés esetén többféle variáció létezik. Össze kéne ülniük Önöknek kettejüknek egy szakemberrel és kitalálni a mindkettejük által elfogadható megoldást.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.