Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. December 21. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Ceglédinfó

🐗 Vadak karácsonya Nyársapáton

🐗 Vadak karácsonya Nyársapáton

Kisdiákok sokasága érkezett Nyársapát határába, hogy segítsenek a vadászoknak feltölteni az etetőket. December 17-én tartották a Vadak Karácsonyát.

Nem zavarta puskaropogás az erdők csendjét, biztonságban volt minden szabadon élő állat, hiszen december 17-én tartották a 16. vadak karácsonyát. Kisdiákok sokasága érkezett Nyársapát határába, hogy segítsenek a vadászoknak feltölteni az etetőket. A társaságok azonban nem csak ezen a napon, hanem egész tél folyamán gondoskodnak a takarmány kihelyezéséről.


Kürtszóval indította a napot a Pipacs Vadászkürt Egyesület, ám ez most nem a vadászatot, hanem a vadkarácsony kezdetét jelentette. Ezzel az ünnepi nappal szeretnék felhívni a figyelmet a vadon élő állatok téli etetésének a fontosságára – mondta el a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke, Oláh Csaba. Továbbá szeretnék megmutatni a gyerekeknek, hogy a vadászat nem csak a vad elejtéséből áll. Az idei vadünnepnek a Ceglédi Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság vadászháza adott otthont. A társaság elnöke, Földi Pál kitért arra is, milyen nagy örömet okoznak ilyenkor a vadállatoknak a friss, ízletes takarmánnyal. A diákokat az iskolák is igyekeznek a természet szeretetére és tiszteletére nevelni. A kisgimnazistákat például hatodikban egy hetes erdei iskolába viszik a Bükkbe. Ilyenkor megismerkednek a tanórákon már megtanult, de még a környezetükben nem látott élőlényekkel – mondta el a gimnázium szabadidő szervező tanára, Tábori László.


,,Fontos az, hogy a gyerekek a természetben élő állatokról és az itt található növényekről ne csak a könyvekből halljanak, hanem lássák is azokat. Nagyon sok gyerek társasházi lakásban él és nem érintkezik igazán az élővilággal. Jó, hogy az ilyen eseményeken testközelből találkoznak a természettel.” – fogalmazott Tábori László. Az iskolák mellett nagy szerepe van az otthoni légkörnek is. Baranyi Tibor gimnazista, rendszeresen jár kirándulni családjával. ,,Mi a Mátra felé szoktunk kirándulni, de az ország déli pontjai felé is. Szerintem nagyon szép a természet és én el tudok benne lenni.” – mondta a gimnázium tanulója.



Mára már elmondható, hogy majd minden megyében tartanak vadkarácsonyt a Matula programnak köszönhetően – tette hozzá a Vadászati Kulturális Egyesület alelnöke, a Matula program igazgatója, Mészáros Iván. Az egyesület ’97-ben indította el a Matula programot, hogy segítsenek a gyereknek jobban megismerni az őket körbevevő természetet, de abban is, hogy megszeressék az állatokat, hiszen csak így figyelnek majd oda felnőttként a természet védelmére, és bánnak tisztességesen az állatokkal. A vadászok egész télen gondoskodnak a vadak megfelelő táplálékáról. ,,Takarmányt viszünk ki, kukoricát, répát, lucernát a nagyvad- és az apróvad etetőnkhöz. Egész télen gondozzuk a vadakat.” – mondta el Mészáros Iván alelnök.



Idén kicsit gyengébb volt a vadszaporulat – tette hozzá Mészáros Iván. Jövőre igyekeznek csökkenteni a vadászatot, hogy megóvják a vadállományt. A kisdiákok énekszóval köszöntötték a vadászokat és a társaságnál megjelent két Télapót is. A gyerekek vadászház udvarában álló fenyőfát is megszépítették saját készítésű díszeikkel. ezek után nem maradt más hátra, mint a várva várt vadetetés.

forrás: ctv
fotó: Kisfaludi István

Címkék: Nyársapát

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció