Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 07. 11:34, szerda | Helyi
Forrás: Ceglédinfo

,,Ünneplem, hogy volt és ünneplem, hogy lesz\'\'

,,Ünneplem, hogy volt és ünneplem, hogy lesz\'\'

Négy napon át ünnepeltük a 650 éves Ceglédet

Négy napon át ünnepelte Cegléd testvértelepüléseivel együtt várossá válásának 650 évfordulóját. Tánc, koncertek, sportprogramok, hagyományőrző műsorok, találkozók várták a lakosságot és a vendégeket, és természetesen a jó étel, ital sem hiányozhatott.

1364. május 8-án adományozta I. Nagy Lajos, a lovagkirály az első városi kiváltságot, a vámmentességet Ceglédnek. Ekkortól számoljuk Cegléd várossá válását, melynek idén a 650. évfordulója jött el. A városalapítók napjához közeli, szerencsés módon 4 napos, hosszú hétvégén valóságos programözönnel készült a város a kerek évforduló megünneplésére. Az események a három központi téren, a Kossuth, a Szabadság és az Eötvös téren zajlottak.


A négy napos hétvége a majálissal, a Tánc Világnapjával és az Utcazene Fesztivállal kezdődött, de szintén az ünnepi rendezvénysorozat része lett a nemzetközi fúvószenekari találkozó és a borrendi találkozó is. A testvérvárosok közül Mühldorf, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós is megérkezett, a küldöttségek helyi specialitásaikat, világbajnoki címet nyert sört, lekvárt, pálinkát, sajtokat, és más gasztronómiai remekeket helyeztek a Népek asztalára. A Városháza aulájában egyúttal kialakították és felavatták a testvérvárosi falat is, amely bővíthető, így ha újabb taggal egészül ki Cegléd kulturális „családja”, szintén helyet kaphat rajta.



A pénteki nap a sporté volt, „650 perc sport” mottóval szerveztek egész napos, bemutatókkal, versenyekkel tarkított rendezvényt. 1364 és 2014 méteres futóversenyek, kerékpáros felvonulás, és 30 sportág bemutatói tették színessé a napot.


Ünnepi beszédet szombaton mondott Földi László polgármester. „Azért vagyok itt ma, mert minden nap itt vagyok. Nem keresem az okát, hogy miért ünneplem Ceglédet, mert maga Cegléd az ok. Azért ünneplem, mert van. Ünneplem, hogy volt és ünneplem, hogy lesz” – hangzott el. A szombati eseményeket több száz fúvós, és 20 rend mintegy száz borlovagjának színpompás felvonulása nyitotta meg. A város apraja-nagyja pedig az Eötvös téren, a régi idők piacterének hangulatát idéző programon mulatott. Népi játékok, régi mesterségek, koncertek, és persze finomságok várták az ünneplőket.



A hosszú hétvége programját a Kossuth-díjas Szvorák Katalin koncertje zárta, de az ünnepség tovább folytatódik. Május 8-án, a Városalapítók napján ünnepi közgyűlésen adják át az idén alapított Czigle-lánc kitüntetést, majd pedig emléktábla avatással és a Városalapítók szobrának megkoszorúzásával emlékeznek a 650 évvel ezelőtti várossá válásra.

További képek a KÉPGALÉRIÁBAN!
fotó: Balga Gábor, Kisfaludi István, Szokolai Attila

Címkék: Cegléd Város 650

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció