Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Március 17. 11:00, hétfő | Helyi
Forrás: Ceglédinfo

Ünnepi hétvége Cegléden

Ünnepi hétvége Cegléden

Ünnep március idusán

A nemzeti ünnepen Nagykőrösön mondott beszédet Földi László, az Országzászló felavatása után. A március 15-i megemlékezések Cegléden, a Kossuth szobor megkoszorúzásával értek véget.

Az 1848-as forradalom ünnepén felavatták Nagykőrösön az Országzászlót. Ünnepi beszédet a város polgármestere, Czira Szabolcs mondott: „Hiszem, hogy akik ma itt vagyunk egy forrásra találtunk, melyből szükség esetén, mint szomjúzó a friss vizet, úgy meríthetünk, hitet, kitartó hűséget és reményt. Forrásra, mely soha ki nem apad, s melynek vize annál tisztább és édesebb lesz minél többen isszák. Éppen ezért nyújtsunk segítő kezet mindazoknak, akik ma nem voltak itt, nem lehettek itt, hogy az elkövetkező évszázadok során ezen Országzászlónál ráleljenek arra az éltető erőre, mely a magyarságot táplálja” – hangzott el.

Az Országzászlót Szabó Gábor nagytiszteletű lelkészelnök és Hernádi László esperes-plébános áldotta, illetve szentelte meg. A ceremónia betetőzéseként ünnepélyesen felvonták a lobogót.

Az ezt követő március 15-i megemlékezésen Földi László mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében kifejtette: „A magyar most a jó oldalon áll: a sajátjáén, és senki másén. A magyarnak többé nem rendelt sorsa az elbukás. Most a magyar győzött.” Azért jött, hogy kifejezze háláját azoknak, akik ’48-ban félretették a bénító kétkedést, és harcba mentek a hazáért. „A magyarnak jót csak a magyar akarhat. A magyarral jót csak a magyar tehet. Labanc, náci, kommunista jót a magyarnak még nem akart, jót a magyarral még nem tett” – fogalmazott az országgyűlési képviselő-jelölt.

A nemzet most nem fél, mert 2010 óta ismét szabad – folytatta a szónok. "A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem." – mondta Bibó István szavaival. „Végre bízhatunk a saját akaratunkban, a nemzeti együttműködésben, amely 2010-ben Európa legerősebb, legstabilabb kormányával rendet teremtett, alaptörvényt alkotott, megőrizte a földet, megvédte az országot a világban tomboló gazdasági válságtól, a szakadék széléről rántotta vissza az állam és az önkormányzatok költségvetését. Ezt a 48-as törvényalkotással összemérhető munkát folytathatjuk, ha a nemzet ismét saját magának, és nem külső, belső ellenségeinek szavaz bizalmat április hatodikán” – mondta ünnepi beszédében Földi László.

A nagykőrösi ünnepséget követően Földi László a ceglédi Szabad Sajtó napi rendezvényen köszöntötte a helyi média munkatársait a Kossuth Múzeumban. Beszédet Krizsán Ervin, a Ceglédi Panoráma főszerkesztője mondott, majd megnyitották az „Ez történt 2013-ban” című kiállítást. A március 15-i ünnepség a Kossuth szobor megkoszorúzásával ért véget Cegléden.

fotó+szöveg: Szokolai

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció