Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Április 27. 15:44, péntek | Helyi sport
Forrás: infoCegléd

Ungvári Miklós legyőzte a \"mumusát\"

Ungvári Miklós legyőzte a \

A címvédő Ungvári Miklós legyőzte spanyol ellenfelét a 61. cselgáncs Európa Bajnokágon.

Az olimpiai kvalifikációért való küzdelem utolsó állomásán a nyolcaddöntőbe való bekerülést követően Ungvári Miklósnak az elődöntőbe jutásért a spanyol Sugoi Uriartét kellett legyőznie.

Ő pedig már-már "mumusa" a magyar versenyzőnek: a nyúlánk spanyol a 2009-es Európa-bajnoki döntőben, illetve a tokiói világbajnokság elődöntőjében is győzött Ungvári Miklós ellen, előbb Eb-aranyat, utóbb vb-ezüstöt akasztottak a nyakába.

Itt volt a lehetőség a régen várt visszavágásra. Nem túl kedvezően indult a meccs, hiszen előbb kilépésért, majd passzivításért is intették a magyar judóst, így Uriarte került előnybe, aki ügyesen távol tartotta Ungvárit, a földharc helyzetekben pedig kimozdíthatatlan volt. Végül aztán a háromszoros vb-bronzérmesünk egy gyönyörűen végigvitt fejenátdobással nyert! A spanyol magának adott volna ippont, egy ideig még méltatlankodott is a tatamin, ám mindez a tényeken már nem változtatott: Ungvári Miklós jutott be az Európa-bajnoki elődöntőbe!

A fináléért egy másik régi nagy ellenféllel, az orosz Alim Gadanovval kellett megmérkőznie. A pekingi olimpián elszenvedett emlékezetes vereségért (a bírók szabálytalan fogásért az utolsó másodpercekben intették Ungvárit, aki ezzel kiesett) az elmúlt években már kétszer is visszavágott a magyar judós, mindkétszer Eb-elődöntőben: 2009-ben Tbilisziben és tavaly Isztambulban is Ungvári Miklós nyert, aki utána az aranyérmet is megszerezte.

Gadanovnak sikerült visszavágnia, bár ezért nem tett többet, mint ellenfele. A meccs elején Ungvári Miklóst kilépésért intették, majd egy páros intés után jukó került az orosz neve mellé. A hátralévő időben nem változott az állás, pedig az utolsó másodpercekben akár jukót is adhattak volna a ceglédi judós dobására.

Ez a vereség azt jelentette, hogy Ungvári Miklós nem készülhet hetedik Eb-döntőjére, ehelyett a bronzmérkőzésen várt rá a szlovénok Eb-bronzérmese, Rok Draksic. Két éve kétszer is találkoztak, a bécsi Eb-n a magyar, a tuniszi GP-n pedig a szlovén nyert. A bronzmeccs kétségkívül a szlovén judósé volt, aki gyors ipponnal nyert, így Ungvári Miklós az ötödik helyen végzett.

Hozzá kell tenni: a háromszoros vb-bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok - s harmadik olimpiájára készülő - Ungvári Miklós ebben az évben csupán egy versenyen indult, még február elején Párizsban, ennek ellenére négy győztes meccs után versenyben volt az Európa-bajnoki éremért, ez pedig mindenképpen biztató a londoni olimpia előtt.

forrás: judoinfo.hu

Címkék: judo, ungvári miklós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:02, kedd | Helyi sport

Bajnoki elődöntős a Ceglédi KE

2024. Április 16. 11:46, kedd | Helyi sport

Döntetlen a Tata ellen

2024. Április 02. 16:50, kedd | Helyi sport

Győzelem a playout-ban

2024. Március 18. 11:29, hétfő | Helyi sport

Két verseny, két bronzérem