Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Július 17. 11:06, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Kijevi média: rakétákat indítottak Oroszországból Ukrajna területére

Ukrán válság - Kijevi média: rakétákat indítottak Oroszországból Ukrajna területére

Ukrán sajtójelentések szerint Grad rakétarendszerrel három sorozatot lőttek ki szerda este Oroszországból Ukrajna területére.

Csütörtökön olyan videofelvételek jelentek meg az interneten, amelyek az ukrán média szerint bizonyítják a támadás tényét.
A rakétákat állítólag az oroszországi Gukovo településről indították és a kelet-ukrajnai Luhanszk megye krasznodoni járásában csapódtak be. Előbb az ukrán média adott hírt a támadásról helyi szemtanúkra hivatkozva. Később a YouTube videomegosztó portálon gukovóiak több kameraállásból, a rakétavetőktől alig néhány száz méterről készített videofelvételeket tettek közzé, amelyeken az látható, hogy rakétasorozatokat lőnek ki Ukrajna irányába. A támadás okozta károkról, veszteségekről egyelőre nem érkezett hír.
Közben második napja nem csitulnak a harcok Donyeck megyében, az orosz határ közelében lévő Marinyivka településnél a terrorellenes erők és a Moszkva-barát szeparatisták között. A kelet-ukrajnai harci cselekményeket figyelemmel kísérő Dmitro Timcsuk ukrán szakértő, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője Facebook-oldalán arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők a szakadárok négy támadását verték vissza. Megsemmisítették a szakadárok három harckocsiját, két páncélozott harcjárművét és 3 gépkocsiját.
A lázadó fegyveresek aknavetőkkel támadást intéztek a Luhanszk közelében lévő Metaliszt falu melletti ukrán katonai ellenőrzőpont ellen, valamint harckocsikkal lőtték a terrorellenes erők állásait a luhanszki repülőtér területén. A szakértő értesülései szerint a katonák között nincsenek halottak.
Feszülten telt az éjszaka Donyeckben is - közölte a városvezetés sajtószolgálata. Az éjjel a megyeközpont több körzetében, köztük a repülőtér környékén lövések és robbanások hallatszottak. Délelőttre viszont a csatazaj elcsendesült.
Az elmúlt nap folyamán Luhanszk városában nyolc civil sebesült meg a város több kerületét ért tüzérségi támadás következtében, továbbá 22 lakó- és egyéb épületben keletkeztek károk. A tűzharcok miatt a városban akadozik az áram- és a vízellátás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).